Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Учени от МУ-Варна посетиха университета Токай в Япония
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 04.06.2024Коментари (0)1125
©
Представители от Факултета по Дентална медицина, водени от декана проф. д-р Стефан Пеев, бяха на работно посещение на университет Токай, Шонан кампус в област Канагава, Япония. Визитата бе по покана на проф. Сатору Ивамори, директор на Изследователския институт по наука и технологии (RIST) към същия университет. Посещението се осъществи в рамките на проект № BG-RRP-2.004-0009-C02 Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM), финансиран от Европейския съюз – Next Generation EU. Всички участници в работната група са членове на научна група 3.1.4. PersIm: проф. Цанка Дикова – ръководител, гл. ас. д-р Ралица Йоцова – постдокторант и ас. д-р Варвара-Велика Рогова – млад учен. Целта на посещението бе да се обсъдят възможности за съвместни изследвания чрез обмен на изследователи, постдокторанти и докторанти по международните програми на двата университета: проекта MUVE-TEAM на МУ-Варна и Quantum Leap Program (Q-Leap) на университет Токай.

Посещението започна с работна среща със заместник ректора по наука и технологии на университет Токай – проф. Акира Тонегава и деканите на 4 факултета с обучение в областта на инженерните науки и технологии от Шонан кампус, директора на RIST - проф. Сатору Ивамори и ръководителя на лабораторията по лазери – проф. Масаки Хашида.

По-късно бе организиран семинар, на който проф. Шигеру Ямагучи, ръководител на Международен отдел на университет Токай, запозна аудиторията с мисията, целите и организацията на учебната и научна работа в университета. Проф. Стефан Пеев представи Медицински университет Варна, начина на обучение във Факултета по Дентална медицина и целите на научна група 3.1.4. PersIm в рамките на проекта MUVE-TEAM. Проф. Цанка Дикова говори за развитието на денталната медицина от древността до наши дни и за внедряването на нови материали и съвременни CAD/CAM технологии при изработването на дентални конструкции. Много емоционално, в няколко слайда, представи съвместната работа с японските колеги от същия университет по време на свои предишни визити. Д-р Йоцова и д-р Рогова бяха подготвили и представиха презентация за приложението на лазерите и лазерните технологии в денталната медицина. Проф. Сергей Кулинич от изследователския институт към университет Токай представи последните изследвания на неговия екип в областта на синтеза на различни видове наночастици с помощта на лазерна аблация и приложението им за медицински цели.

Българските учени посетиха лабораторията на проф. Масаки Хашида и се запознаха с различни видове лазери, предназначени за научни изследвания. С тях може да се промени топографията, грапавостта и другите повърхностни свойства на металните и неметални материали с цел да се повиши биосъвместимостта на имплантите.

На края бяха посетени и лабораторните комплекси, където се извършват изследвания на материалите с ТЕМ, АСМ, ЯМР, XRD и последно поколение апаратура за химичен анализ.

На всички направи впечатление участието на български учени в много съвместни разработки на изследователския институт. Университет Токай има добри връзки с България и с Министерството на образованието и науката. До скоро ежегодно се даваха стипендии на български учени да извършват съвместни изследвания с колегите от университет Токай. По тези програми проф. Ц. Дикова два пъти е работила там и има няколко съвместни публикации с японски учени.

И за двата университета ще е от полза тази традиция да продължи. По време на срещите бяха дискутирани възможностите за обмен на учени и за извършване на съвместни изследвания и публикации, като се използват програмите и проектите на двата университета. Обсъдена бе възможността и вече са предприети стъпки за подписване на меморандум за двустранно сътрудничество между Медицински Университет – Варна и университет Токай, Япония.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: