Ученици научиха малко известни факти за Варна от забавен куиз

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:21
242
Ученици от различни училища в морския град участваха в сбота в куиз на тема "Опознай Варна“. Те показаха знания на въпроси, свързани с малко известни факти от историята на града.

Единият от въпросите много ги затрудни. Вие дали може да отговорите? Той бе следния: Стефан Тодоров Димов е единият от водачите на 129-те герои, които през 1868 постилат пътя до връх Бузлуджа със слава и своите животи. По идея на добруджанското дружество във Варна и с майсторлъка на скулптура Кирил Тодоров на 10 ноември 1940 е открит негов паметник,който се намира в непосредствена близост до ВТГ "Георги Стойков Раковски“. Посочете с кое прозвище Стефан Димов е известен в българската история?

Отговорът е Стефан Караджа, чийто изключително красив паметник се намира на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и бул."Сливница". Обърнат е с лице към алеята по пътя за входа на Морската градина.

Куизът, проведен в събота, бе насочен към младите хора във Варна - ученици и студенти. Той се проведе в Народно читалище "Отец Паисий – 1934", като бе организиран по проекта "Ти можеш повече, отключи силата в себе си!" на сдружение "Младежки информационен доброволчески център“ по Младежки проекти 2024 г. на Община Варна.

Куизът е част от поредица такива, които са практически завършек на придобити от младежите, обхванати по проекта на МИДЦ, теоретичните знания по историята на града, нейното развитие, как младите хора да бъдат по по-полезни на общината, иницииране на креативни идеи за бъдещето на града.

Целта на занятията е да стимулира младите хора и да допринесе за обогатяването им със знания най-вече за културно-историческото наследство на Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Конфискуваха колата на 32-годишен силистренец, карал пиян във Вар...
"Капачки за бъдеще" са във Варна днес
Предупреждение от първа степен за интензивни валежи е в сила за В...
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).