Ученици от Варна ще наблюдават пълното лунно затъмнение в обсерваторията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:39 / 15.06.2011
526
Ученици и кръжочници от Варна ще наблюдават пълното лунно затъмнение в обсерваторията "Николай Коперник". Това каза Иванка Гецова специалист по лунни и слънчеви затъмнение в НАОП "Николай Коперник" в града. По думите и днешното пълно лунно затъмнение е първото за тази година, като се очаква то да продължи повече от 100 минути.

Като по интересен момент Гецова определи времето, в което спътника на Земята ще бъде ръждиво червена. По отношение на самото астрономическо явление специалистът отбеляза, че днес Луната ще се намира в съзвездие Змиеносец (Ophiuchus), около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна намираща се по посока на съзвездието Стрелец.

Първи контакт с полусянката: 20.24 часа, първи контакт със сянката ще се състои в 21.22 часа, началото на пълното затъмнение ще се състои в 22.22 часа. Гецова добави, че момента на най-голяма фаза ще бъде в 23:12 часа, а края ще е в 00.02 часа. Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. Краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан. Наблюдателите от България ще могат да наблюдават всичките фази на затъмнението без първия контакт с полусянката.

Гецова коментира, че затъмнението ще продължи достатъчно дълго, за да може да бъде заснето с фотоапарат или камера. "Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти - като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп без да се използват предпазни средства", каза още специалистът. Тя добави, че последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември миналата година, , а следващото затъмнение след днешното ще бъде на 10 декември.

Специалистът от варненската обсерватория коментира, че този вид явление се случва максимум по 2 пъти в годината, като е имало и случаи, в които е нямало пълно лунно затъмнение. По отношение на лунното затъмнение Иванка Гецова заяви, че това е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята при преминаването на Луната през нея. Всички лунни затъмнения се случват по време на пълнолуние.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).