Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от Варна ще наблюдават пълното лунно затъмнение в обсерваторията
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 15.06.2011Коментари (0)526
©
Ученици и кръжочници от Варна ще наблюдават пълното лунно затъмнение в обсерваторията "Николай Коперник". Това каза Иванка Гецова специалист по лунни и слънчеви затъмнение в НАОП "Николай Коперник" в града. По думите и днешното пълно лунно затъмнение е първото за тази година, като се очаква то да продължи повече от 100 минути.

Като по интересен момент Гецова определи времето, в което спътника на Земята ще бъде ръждиво червена. По отношение на самото астрономическо явление специалистът отбеляза, че днес Луната ще се намира в съзвездие Змиеносец (Ophiuchus), около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна намираща се по посока на съзвездието Стрелец.

Първи контакт с полусянката: 20.24 часа, първи контакт със сянката ще се състои в 21.22 часа, началото на пълното затъмнение ще се състои в 22.22 часа. Гецова добави, че момента на най-голяма фаза ще бъде в 23:12 часа, а края ще е в 00.02 часа. Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. Краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан. Наблюдателите от България ще могат да наблюдават всичките фази на затъмнението без първия контакт с полусянката.

Гецова коментира, че затъмнението ще продължи достатъчно дълго, за да може да бъде заснето с фотоапарат или камера. "Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти - като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп без да се използват предпазни средства", каза още специалистът. Тя добави, че последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември миналата година, , а следващото затъмнение след днешното ще бъде на 10 декември.

Специалистът от варненската обсерватория коментира, че този вид явление се случва максимум по 2 пъти в годината, като е имало и случаи, в които е нямало пълно лунно затъмнение. По отношение на лунното затъмнение Иванка Гецова заяви, че това е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята при преминаването на Луната през нея. Всички лунни затъмнения се случват по време на пълнолуние.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: