Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици ще влязат в ролева игра за защитените зони по Черноморието
©
Средните училища от Варненско и Добричко са поканени да се включат с техни възпитаници в интерактивен урок и ролева игра за защитените зони по Северното Черноморие. Обучителните срещи ще се водят от еколози и специалисти по екологично образование от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Целта е чрез ресурсите на неформалното образование да бъдат генерирани идеи за устойчиво ползване и икономическо развитие на влажните зони. Младежите ще се запознаят със спецификата и режимите за опазване на този тип райони, с екологичните проблеми, които съпътстват съвременното им стопанисване, както и с професиите и занаятите, които са се развивали в миналото и днес по тези места. Те ще влязат в ролята на заинтересованите страни от развитието на защитените територии – местни власти, бизнес, местни жители, еколози. Целта е да дадат предложения за развитие на териториите, които едновременно да опазват природните ресурси и да са в техен и в интерес на местните общности. Заявки за участие на училища може да се направят на страницата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и на info@ecovarna.info.

Обученията се провеждат по проект "Непознатият рай“, който се осъществява, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

В рамките на проекта беше проведен четиридневен палатков лагер в с. Езерец, община Шабла, в края на август. 15 младежи и специалисти, занимаващи се с образование, екология и архитектура се запознаха на живо със защитената зона "Шабленско-Езерецко езеро“ и с възможностите за устойчиви туризъм в този тип райони. В края на обучението те изработиха макет с дизайн на територията след 20 години, интегриращ защитените зони с икономическото и социално развитие на района.

По проекта са заснети и три късометражни филма за живота около "Езеро Дуранкулак“, защитените местности Казашко и Ятата. Предстои да бъдат монтирани и кадрите от "Шабла-Езерец“. Последната лента ще предаде емоцията от палатковия лагер – обучение на младежите в с. Езерец, като представи устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони.

Филмите могат да бъдат гледани свободно в Ютуб канала на Ecovarna.

"Макар да покриват едва около 6% от Земята, влажните зони са едни от най-богатите екосистеми по отношение на видово разнообразие. 2/3 от рибата в световен мащаб прекарва поне част от живота си в тях. Тези територии абсорбират милиони тонове въглерод всяка година и така намаляват ефекта от глобалното затопляне“, припомня Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Катастрофи във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: