Ученици във Варна учиха "от извора" как се прави театър

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:44 / 24.10.2023
900
Ученици се включиха в организацията на театрално представление. Уникалният експеримент имаше за цел да ги научи какво е театър, да разберат как актьорите влизат в роля, каква е дейността на режисьора, как се осветява театрална сцена и пр. Той се проведе тези дни в две варненски училища. Дело е на сдружение "Наш свят", което представи образователния спектакъл "#Фейк театър / Фалшив свят“ за младежките публики 5 - 12 клас в училища в квартал "Аспарухово" (СУ "Любен Каравелов") и квартал "Владислав Варненчик" (СУ "П. Яворов"), научи Varna24.bg. Спектакълът бе на тема превенция на психоактивни вещества (ПАВ), наркотици и асоциално поведение.

Като автор и режисьор Ива Панева създава пиесата през 2020 г. и използва способите на театъра, за да пресъздаде реалните заплахи на действителността ни и опасностите, свързани с постепенното пристрастяване към различни наркотични вещества, като трева и амфетамини, които постепенно уронват личността и влияят пагубно на здравето на човека. 

Благодарение на проекта "Артист в Махалата - Варна", финансиран от Фонд Култура на Община Варна, младежите от училищата, сред които и представители от етническите малцинства, успяха да се докоснат до културния продукт, да научат нови неща и да съпреживеят трагичните съдби на героите, превъплатени от актьорите Петко Каменов, Петър Буйлиев, Ива Панева и Венера Мелеки.

Ангажирането на по-големите ученици по проекта допринася за развитието на публиките на Театър "Наш свят"  в крайните квартали на Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).