Училищата не искат европарите за мляко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 02.10.2008
466
Няма интерес от страната на училища и градини във Варна да получават европари за мляко на децата. При нас не е подадено нито едно заявление за кандидатстване по европрограмата "Училищно мляко" от варненски учебни заведения, заявиха от областната разплащателна агенция на Държавен фонд "Земеделие".

Схемата "Училищно мляко" се финансира от Европейската комисия и за нея бяха осигурени общо 4 милиона лева за учебните заведения в цялата страна. Парите трябва да се усвоят в рамките на тази учебна година, само че местните школа няма да се възползват от средствата. Срокът за подаване на нужната документация изтече на 30 септември. Нито едно от училищата и детските градини във Варна не проявиха интерес към европейското финансиране, въпреки че срокът за подаване на заявленията беше дори удължен с 15 дни. Първоначално обявената крайна дата беше 15 септември.

За подпомагането можеха да кандидатстват учебни заведения и доставчици на продуктите, организации, които да действат от името на едно или повече школа, както и образователни органи, създадени специално за целта.

Интерес към евросубсидиите са проявили единствено две училища от областта, уточниха от разплащателната агенция. Документите са били подадени в последния ден от обявения срок. От ведомството коментираха и че нямат обяснение защо школата и градините масово не се възползват от финансовото подпомагане.

Европейската схема "Училищно мляко" се прилага съвместно с изменената Национална програма за по-пълно обхващане на децата в задължителна училищна възраст. Целта е да се насърчава изграждането на доживотен навик за консумация на млечни продукти.

Помощта, която отпуска Европейската комисия за един ученик на ден, е 9 стотинки за 250 мл мляко и по 8 стотинки за други млечни продукти. От тях можеха да се възползват всички варненски деца, които посещават редовно държавни, общински и частни учебни заведения, предучилищни заведения, начални и средни училища.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).