Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Училищни столове във Варна са в окаяно състояние
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 19.12.2013Коментари (0)3188
©
Снимка Архив
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Г.С. Раковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св. Иван Рилски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св.св.Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
1 ЕГ:
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Разбита стара дограма, течове, избила влага, стърчащи кабели... Така може да се опише състоянието на училищния стол в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Повече от 13 години той е бил стопанисван от общинска фирма "Ученическо и столово хранене". За тези години столовата не е използвана, а в кухнята се приготвяла храна за детски градини в града. Единствено от бюфета учениците на гимназията са можели да си вземат нещо за хапване. В момента всички помещения са в окаяно състояние. Това е в резултат на дългогодишната експлоатация от "Ученическо и столово хранене" без поддръжка, обясни директорът на училището Валентина Крачунова.

Тя посочи, че помещенията не могат да се отдадат под наем, понеже няма желаещ да ги наеме в сегашния им вид. В момента над 1500 ученици и 150 души персонал няма откъде да си вземат дори една закуска в училището, обясни Крачунова. За да се нахранят, учениците излизат извън сградата, като много често пресичат и големи улици.

Крачунова посочи, че това е особено опасно, тъй като няколко деца са били удряни от автомобили, докато пресичат ул. "Георги Бенковски", за да стигнат до голям супермаркет наблизо. За да се предотвратят още инциденти, от училището са се обърнали с молба към община Варна на улицата в частта до гимназията да бъдат изградени "легнали полицаи". На молбата си получават отказ от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство", в който се посочва, че община Варна смята искането за нецелесъобразно. "От двете страни на горецитираната улица има изграден широк тротоар, който предполага безопасно придвижване на пешеходци. Пресичането на уличното платно е осигурено с подлези в двата края на улицата", се казва в писмения отказ. Пише още, че има светофарна уредба, която периодично спира движението, и пешеходците могат да пресичат безпрепятствено.

Безопасността на децата е основната причина, поради която от училищното ръководство искат столът да функционира. Крачунова е категорична, че в училищата трябва да има топла храна, която да се консумира в чисти помещения в приличен вид. В момента децата ядат това, което се продава около сградата, като крайно вредните за здравето хамбургери, пици и т.н.

За да бъде годен за експлоатация, столът и бюфетът в училището се нуждаят от ремонти за близо 70 000 лв. Това сочи количествено - стойностната сметка, изготвена от ОП "Инвестиционна политика". Тя е направена, след като трапезариите и кухните бяха върнати на училищата от "Ученическо и столово хранене". В приемно-предавателните протоколи между гимназията и общинската фирма е посочено, че обектите се нуждаят от определени ремонти и не могат да се експлоатират, преди те да се извършат, тъй като не отговарят на изискванията. Крачунова посочи, че нужната сума е непосилна за училището.

Неколкократно са изпращани писма до общината с описание какви пари им трябват и за какво, но досега не са получили средства за това, посочиха от ръководството.

Подобна е ситуацията и в ОУ "Св. Иван Рилски". Директорът Димитър Димитров обясни, че преди време там е функционирала разливочна с 2 избени помещения. Обектите също са предадени в окаяно състояние, като за влизането им в експлоатация е нужна голяма сума пари. В училището обаче родителите нямат желание да има топла храна и затова не е сключен договор с фирма за кетъринг и не се отдава под наем.

Вече от 1 година няма обедно хранене в ОУ "Добри Войников" в село Каменар. От училището обясниха, че столът им е функционирал много добре, като в кухнята се приготвяла и храната за детската градина в селото. Причината вече да не функционира е същата като в другите училища - няма достатъчно средства, за да се ремонтира. В школото има 5 полуинтернатни групи, за които по програми се осигуряват закуски и плодове всеки ден. От учебното заведение обясниха, че децата живеят много близо до училището и се прибират да обядват вкъщи. Спънка пред възобновяването на училищния стол са и малките финансови възможности на повечето родители. От училището се опасяват, че те няма да могат да си позволят закупуването на купоните за обяд. Поради тази причина едва ли ще се намери желаещ да наеме помещенията, тъй като не е сигурно дали ще успее да си възвърне инвестицията. Докато столът е работел, училището е поемало разходите за храна на децата с най-скромни финансови възможности. Ръководството ще търси финансова подкрепа от община Варна за ремонтите.

Хранителният блок в Първа езикова гимназия също е върнат на училището от "Ученическо и столово хранене" в недобър вид. От ръководството обаче нямат намерение той да се използва за хранене. Директорът Веселин Василев разкри, че ученици, учители и родители искат мястото да се превърна в актова зала. За целта са подали докладна в общината за смяна на статута. Ако това бъде позволено, помещението ще се превърне в актова зала със средства от делегирания бюджет на училището. Василев каза още, че докато столът е функционирал, най-много 7 ученици от общо 1200 са се хранели в него. И сега в Първа езикова гимназия учениците не искат топла храна.

Повечето училища във Варна имат сключени договори за столово хранене с различни фирми, най-често за кетъринг, информират от община Варна. Много от училищата са направили козметични ремонти на помещенията за хранене с пари от собствения бюджет. Някои от помещенията се отдават под наем на фирми, които са извършили ремонтни дейности. Директорът на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" Лилия Христова коментира, че ще се помисли какво може да се направи за учебните заведения, които не могат да си позволят ремонтите. Тя посочи, че за помещенията и тяхното експлоатиране трябва да се погрижат директорите на учебните заведения, тъй като те вече са изцяло тяхна отговорност.

Едно от училищата, които е направило ремонт на разливочната и трапезарията със собствени средства, след като са му били върнати, е ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Директорът Сияна Филипова посочи, че е ремонтирана само една част от помещението. За да осигурят обедно хранене на малчуганите, е сключен договор с фирма за кетъринг. Филипова посочи, че за много кратък период около предаването на помещенията в училището не е имало обедно хранене.

Фирма за кетъринг се грижи за обяда на децата в ОУ "Г. С. Раковски". Директорът Красимир Цветков коментира, че се хранят към 60 ученици, като досега няма никакви забележки към храната или помещението. Децата обядват в столова, която е била ремонтирана основно преди 2 години от "Ученическо и столово хранене". Цветков посочи, че преди това 10 години помещението се е използвало за склад. В училището има и кухня, но, за съжаление, тя не се ползва, тъй като са нужни значителни средства, за да приведе във вид, който да отговаря на изискванията за експлоатация.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: