Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Учители водят ученици да обядват в заведения за обществено хранене във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 18.03.2011Коментари (0)1998
© Impact Press Group
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св.св.Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СУ "Георги Бенковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варненски ученици похапват на обяд в заведения за обществено хранене. Под строй към тях ги водели учители и възпитатели, докато дойде време за обучението в занималнята. Естествено посещенията в заведенията се случват със знанието на родителите.

"Госпожата ни избира менюто в заведението", разказва четвъртокласничка от централно варненско училище. Въпреки че в учебното заведение има кухня, от която храната излиза топла, децата предпочитат да се хранят извън стола. На практика във Варна няма школо, до което да няма долепени поне няколко павилиона за дюнери, джобове, пици и други изкушения. Те са основно меню най-вече за гимназистите и учениците от основния курс. Безучастни към него обаче не остават и малчуганите от началния курс.

Добре знаем, че децата харесват всичко, което е вредно, но това не означава, че ние трябва да им го предлагаме, коментира шефът на "Ученическо и столово хранене" Петър Кадънков. Той добави, че дружеството трябва да се съобразява с утвърдените рецепти, за които специалистите са преценили, че са най-полезни за учениците. "Щом учителите са решили, че ще водят децата, за да се хранят в заведения за обществено хранене, а не в специализираните столове, отговорността си е тяхна", добави той.

Около 1200 обяда готвят и разнасят всеки учебен ден от общинската фирма "Ученическо и столово хранене" в школата на морската столица. Иначе обектите им са 90 (майки-кухни, разливочни, детски градини). Сред най-сериозните клиенти на фирмата е Спортното училище, което всеки ден сготвена храна консумират 400 деца. В І Езикова гимназия обаче се хранят само 5 тийнейджъри. Цели 10 години ОУ "Кирил и Методий" е било без стол. От тази година се носи храна и за децата там.

"Опитваме се да разнообразим менюто. От началото на март предлагаме салата от червено цвекло, от моркови и ябълки и гъбена супа. Вече приготвяме и закуски с извара, мюсли със 7 вида плодове, млечна супа с грис, както и овесен кисел. Миналата година направихме опит с овесени трици, но не се получи и ги махнахме от менюто", каза главният технолог на "Ученическо и столово хранене" Милена Александрова. От февруари се приготвят закуски добруджанки, които се възприемат много добре. В кухнята се готви без палмово масло, не се предлагат майонеза, кетчуп и горчица, заради консервантите в тях, а само българска лютеница. Въпреки усилията менюто да не се повтаря в продължение на 15 дни, а кюфтетата да не са пържени, а печени на фурна за по-здравословно, децата не са изкушени. На всичкото отгоре в 1/3 от училищните столове са допуснати да хранят деца и фирми на кетъринг. При тях масово се предлагат кебапчета и кюфтета. Базата е общинска, но фирмите я ползват безвъзмездно.

В стола на СОУ "Климент Охридски" засякохме обяда на децата. Предложението на кетъринговата фирма беше пилешка супа и леща, поднесени в пластмасови кутийки с лъжици и вилици от същия материал. Пред нас няколко деца изхвърлиха директно в коша кутийките си с леща, с мотива, че не обичали. Храната от стола беше тас кебап. За обяд във външната фирма бяха записани 29 деца, а за храната на "Ученическо и столово хранене" - 35. Наблюденията на дългогодишния управител на стола Иванка Марчева показват, че децата не обичат риба със сос, зелен боб и гювеч. Предпочитанията им били повече към боб, мусака, пиле с ориз, бяла риба.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: