Учредиха сдружение на сушеното месо, ще патентова луканката в Брюксел | ||||||
| ||||||
Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" бе учредено във Варна по време на честването на 15-ата годишнина от създаването на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). 27 фирми от цялата страна, членуващи в АМБ - една от най-авторитетните български браншови организации, се обединиха, за да съхранят и продължат българската традиция в производството на месни деликатеси - част от културната ни идентичност. Учредителите избраха Национален съвет на сдружението, състоящ се от 7 души, а за председател на сдружението беше избран Кирил Вътев, собственик на „Тандем". Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" има за цел да защити пред Брюксел старите рецептури, технологията на производство и наименованията на традиционните български месни продукти като национална интелектуална собственост. Чрез ясно регламентирани показатели за качество сдружението ще контролира тяхното спазване, за да гарантира на потребителите вкуса и качествата, познати на поколения българи. Поставя си задача да повишава квалификацията на работниците и специалистите и да подпомага развитието на научните изследвания в областта на сурово-сушените месни продукти. Сдружението е с идеална цел и ще популяризира продуктите, произвеждани от неговите членове. Приоритет ще бъде участието в промоционални програми, които да разпространяват българските деликатеси на европейския и световен пазар. Производители, които не членуват в сдружението, нямат право да ползват отличителния знак на ЕС. Фирмите членове на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти", които се отклонят повече от два пъти от регламентираното качество, ще бъдат отстранявани от Арбитражен съвет. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg