Укрепват свлачището "Трифон Зарезан" с подводен риф

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:13 / 20.01.2012
1242
Средствата за укрепването на свлачището "Трифон Зарезан" ще се търсят и по европейски програми. Това заяви инж. Олег Колев гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Той посочи, че сумата необходима за естакадата, която трябва да се изгради и за укрепване на участъка възлиза на над 13,5 млн. лв. Колев коментира, че в условия на финансова криза едва ли държавата ще може да отпусне всичките пари, за това ще се търсят варианти за кандидатстване с проекти по европейски програми.

"Ефектът от този проект ще бъде много добър, защото тогава ще се отвори пътната артерия, а освен това ще се стабилизират между 40 и 50 дка", коментира още специалистът. Той добави, че в момента има леко успокояване, но не може да се каже, че процеса е спрян и добави, че там все още продължават да живеят хора, независимо факта, че съществува реална опасност опасния терен да се свлече. Според него ако свлачището бъде укрепено, ще се продължи до к.к. "Златни пясъци" и самия път ще има нова визия, а проблема със свлачищата ще бъде много добре решен.

Наред с това се подготвя и проект за подводен риф, с чиято помощ да се образува по-голяма пясъчна ивица на плажа под свлачището "Трифон Зарезан".

Олег Колев обясни, че за финансиране на проекта ще може да се кандидатства през 2014 година, когато ще бъде отворена европейска програма за регионално развитие и абразия на морските брегове.

Според него за изкуствен риф може да се използва дори и кораб, който едновременно ще бъде и подводна атракция, но най-важното е рифът за отговаря на съвременните екологични изисквания. Колев бе категоричен, че ако бъде изграден подводният риф за образуването на пясъчна ивица, ще бъде завършен цялостният проект за свлачището "Трифон Зарезан".

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (46):
19.11.2013 Ново свлачище попречи на движението към Златни пясъци
15.02.2013 От вторник затварят за коли пътя над "Слънчев ден“
21.09.2012 Кристалина Георгиева: Най-големият проблем за Варна са свлачищата
09.07.2012 Младоженци избраха свлачище край Варна за сватбените си снимки
22.06.2012 265 свлачища регистрирани на територията на Източна България
07.06.2012 Отново се активизира свлачището "Трифон Зарезан"
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).