Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Улици в района на ВСУ и спирка "Журналист" с имена на писатели, музиканти и поети
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 09.12.2013Коментари (0)3296
"Квартал на културата" ще се появи край Варна. Улици в курортен комплекс "Чайка" ще носят имената на видни варненци - хора на изкуството, реши комисията по култура на днешното си заседание. Пътните артерии в района на Варненския свободен университет и спирка "Журналист", които досега бяха само с номера, ще бъдат кръстени на поети, писатели, музиканти, творили във Варна.

"Дадохме имена на над 20 улици, с което завършихме именуването на този квартал. Направихме го знаково. Ден преди защитата на Варна за Европейска културна столица ние подаваме към нашите съграждани сигнал за уважението и паметта, която искаме да съхраним, на хората с изключителен принос за културата и изкуството в града", изтъкна председателят на комисията Даниела Димова.

Три от улиците ще бъдат кръстени на знакови за варненската музикална култура творци - на Йорданка Тенчева, основател на Варненската опера, на оперния бас Стефан Циганчев, както и на диригента Емил Главанаков, отдал голяма част от творческия си път за изграждане на Варненския симфоничен оркестър, съобщава Дарик.

Признание получиха също художниците Георги Каварналиев, Петър Урумов и Янко Маринов и поетът Иван Манолов, чиито имена ще се появят на уличните табели.

Две от улиците ще бъдат кръстени на актьорите Катя Динева и Илия Пенев.

Общинските съветници уважиха и предложенията улици в к.к. "Чайка" да носят имената на историка проф. Петър Ников и на проф. Атанас Иширков - роден и учил във Варна, географ, автор на стотици научни статии.

На табелите ще се появят също имената на Деша Рязкова - учителка по литература и първи директор на Девическата гимназия във Варна, и на Божил Райнов, също учител и автор на учебници по литература.

В списъка са имената и на четирима архитекти и инженери. Сред тях е създаделят на Катедралния храм "Св. Успение Богородично" уста Генчо Кънчев, който е ръководил строителството и на Мъжката гимназия във Варна.

Улици в курортния комплекс ще бъдат кръстени и на арх. Атанас Несторов, по чиито планове са построени много жилищни сгради във Варна, и на арх. Торос Тороманян, автор на арменското училище във Варна и на църквата "Св. Саркис".

Признание получи и френският строител и хидроинженер Адолф Жерар, ръководил строителството на Варненското пристанище, на чието откриване е присъствал лично през 1906 г.

На предишното си заседание комисията по култура реши четири улици в курортния комплекс да носят имената на ръководителя на строежа на Аспарухов мост инж. Цаню Цанев, на писателя Атанас Липчев, на поета Емил Иванов и на Катя Папазова, дългогодишния ръководител на театър "Златното ключе" към Общинския детски комплекс.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: