Умуват разпродаването на общинските земи в Балъм дере

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:15 / 14.04.2009
954
Общинската администрация предлага да се продадат 7 терена в местността Балъм дере в близост до кв. "Владислав Варненчик". Това стана ясно от предложенията, внесени на заседанието на комисията по собственост и стопанство. Заложената идея е в местността да се появят двуетажни къщички с 60 % озеленяване. Терените, които не са гранични, са на обща площ 7,2 дка. Предложението на администрацията за продажба на парцелите чрез търг предизвика продължителни дебати между съветниците. Оказа се, че в местността има строително вето до влизането в сила на Общия устройствен план. Освен това съветниците не са запознати с предназначението на земите, както и дали не са отредени за изграждането на комуникации или други дейности.

По тази причина те решиха да отложат решението си до следващото заседание в четвъртък, когато администрацията трябва да им предостави пълната информация. Според съветника Пламен Андреев общината няма да спечели нищо от тези сделки, тъй като парцелите, които продава, са "голи поляни" без ПУП, а такива може и в бъдеще да няма заради ОУП. По думите пък на Пламен Начков съгласно изготвената данъчна оценка на имотите цените варират от 25 до 60 лв. за кв. м. Повечето местни избраници коментираха, че дори и да се стигне до продажба, общината не трябва да поема ангажименти за смяна на статут. Мотивите на общинската администрация за продажбите са, че имотите са разпръснати, не могат да се заградят и има опасност от завладяване.

Преди време беше лансирана идеята в местността да се изгради ски писта, но проектът беше замразен заради кризата.

Комисията прие и годишните финансови отчети за 2008 г. на 3 общински дружества. Центърът за психично здраве завършва на печалба от 2702 лв., като приходите са нараснали в сравнение с предходната година със 17 %. За 12-те месеца през него са преминали 2234 пациенти. "Обреди" също бележи печалба, надхвърляща половин милион. Приходите от траурни услуги са с 16 % по-високи от радостните дейности.

Най-много дебати отново предизвика финансовият доклад на дружеството "Жилфонд", което завършва годината на печалба от 5000 лв. Най-големи са приходите от наеми и има сключена само една поръчка с общината за почистване на деретата. Съветникът от ДСБ Стелиян Севастиянов изказа мнение, че съществуването на дружеството не си струва.

"Не смея да дам предложение, защото не знам кое е по-правилното - приватизация или ликвидация", каза Севастиянов. От общинската администрация също отчетоха влошаване на дейността на "Жилфонд" в сравнение с предходната година. Липсват поръчки за изпълнение и трябва да се предприемат някакви мерки, коментираха чиновниците.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).