Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Унгария издирва варненец за трафик на хора
Автор: Екип Varna24.bg 08:21 / 05.09.2024Коментари (0)1155
©
Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест“ спрямо 53-годишен мъж от Варна до разглеждане на делото за неговата екстрадиция в Унгария. Той се издирва от властите там за изтърпяване на присъда от 4 години "лишаване от свобода“ за трафик на хора.

Европейската заповед за ареста му е била издадена на 21 май тази година от Общия съд в град Сегед. Мъжът е бил задържан на 29 август, на адреса на който живее във Варна. Тъй като не е бил получен превод на заповедта на български език, той е бил освободен след изтичане на 72 часовото му задържане на 1 септември т.г.

Присъдата от унгарските власти е за участието на 53-годишния мъж в трафик на 15 мигранти – афганистанци, пакистанци и индийци, които той превозил през декември 2021 година до Унгария. За престъплението е бил осъден на 4 години затвор, от които му остава да изтърпи малко над 3 години и 2 месеца, след като било приспаднато предварителното му задържане.

При проверка за "двойна наказуемост“, съгласно изискването за Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, беше установено че деянията представляват престъпление и по българския Наказателен кодекс.

В съдебното заседание, защитата на мъжа поиска да не му бъде определяна най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“. Искането беше мотивирано с чистото съдебно минало на мъжа, постоянния адрес, наличието на дете, за което се грижи сам, както и с факта, че не е направил опит да се укрие, след като веднъж е бил задържан и след това освободен. Пред съда беше декларирано, че мъжът не желае да бъде предаден доброволно на унгарските власти, а иска да изтърпи присъдата си у нас.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд съобрази всички представени доказателства и становища и прецени, че искането за временното задържане на 53-годишия мъж отговаря на изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът посочи, че определянето на мярка за неотклонение цели осигуряването на лицето в предстоящото производството за екстрадиция. А доколкото мъжът веднъж е бил задържан и след това е бил освободен и не е направил опит да се укрие, към момента не може да се приеме за реална подобна опасност. Поради което прецени, че спрямо 53-годишния мъж може да бъде взема и по-лека мярка за неотклонение – "домашен арест“, контролиран с електронно средство за наблюдение.

Определението на съда подлежи на протест, като в този случай делото ще бъде разгледано пред въззивна инстанция на 10.09.2024 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: