Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникален ритуал показват днес в Приселци
Автор: Екип Varna24.bg 08:05 / 13.02.2010Коментари (0)1112
Днес от 18.00 часа в Читалището в село Приселци ще се проведе традиционният празник „Пали кош". Празникът е уникален за региона на Североизточна България. Програмата включва Тържествен концерт на самодейците към Читалището от 18 часа, Конкурс за най-добра кукерска маска от 18:45 и Палене на огромна огнена клада на открита сцена край селото в 19:30. Читалищното настоятелство, Кмета и жителите на селото от сърце канят всички да споделят техния празник.

Вече 30 години народният празник "Вземане на прошка" се провежда в село Приселци. Този празник придобива популярност под названието "Пали кош". Организатори са Кметство с. Приселци и Народно читалище "Просвета 1927 " - село Приселци.

Сирни Заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер. Характерни са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. Малки и големи си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците - кукери. Колко майсторско изкуство, красота и изящност са вложени в изработването на традиционните кукерски маски, с които се представят пред гостите Приселските кукери. С тези маски те гонят злите духове и злото от домашното огнище, вещаят добри дни и здраве за всички. На този празник в село Приселци се провежда конкурс за кукерска маска. В него участват само момчета, облечени с интересни, ръчно изработени кукерски маски. За всички участници има осигурени награди. Не по-малко интересен е обичаят "Хамкане", който също се отбелязва на този ден в село Приселци. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Най-малките членове на фамилията се нареждат в кръг, седнали на пода. Баба им завързва парче халва, късче сирене или варено яйце на дълъг червен вълнен конец. Другият край на конеца тя окачва на гредата на тавана или на хурката си. След това разклаща халвата сред седящите деца, които държат ръцете си зад гърба. Всяко от децата се стреми да захапе люлеещото се лакомство направо с уста, което превръща обреда в шумна и забавна игра. После бабата запалва конеца и по начина, по който той гори, тя гадае дали годината ще е плодородна.

Вслушвайки се в гласа на нашата история, нашите традиции ние чуваме ритъма на най-българското, което ни отличава от останалите народи. Чрез този празник жителите на с. Приселци дават своя принос за съхраняването на българската културна идентичност.

На тържеството в читалището ще бъдат представени традициите: „Хамкане", „Кукеруване" и местната - „Пали кош".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: