Уникална операция във Варна спаси зрението на 8-годишно дете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:00 / 11.10.2012
872
Уникална за страната ни операция беше направена на 8-годишния Петко Палийски от Пловдив, който страда от глаукома. Във варненската очна клиника "Свети Николай Чудотворец" на детето са поставени филтрационни импланти.

Това е нов начин на хирургично лечение на глаукома, който решава с над 90% проблема със зрението при хора с това заболяване.

Преди две-три години родителите на Петко забелязват, че детото им има проблем с очите. Таня и Иван Палийски - родители на Петко, споделят: 

"Слънчевата светлина много го дразнеше, гледаше по-отблизо телевизор, търкаше си очичките постоянно, много му се зачервяваха."

Започват да го водят на прегледи у нас и в чужбина, но едва във варненската клиника разбират, че синът им страда от дистрофия на рогивицата и глаукома.

Д-р Пламен Хубанов казва: "Ние констатирахме много високо налягане, много ниско зрение. Предприехме двуочната имплантация, за да можем да компенсираме това високо очно налягане, тъй като имахме рискове да загубим зрението на детенцето".

Петко Палийски обясни, че преди е виждал малко размазано, а сега има подобрение.

Д-р Хубанов разясни, че с поставянето на филтрационните импланти, наричани още Т-експрес, лекуват и двата проблема при Петко - дистрофията на роговицата и глаукомата. Те са с много малки размери - 2,5 милиметра.

Операцията е уникална, защото за първи път се поставят на толкова малко дете. Обикновено това се прави на възраст след пубертета. Средната цена на имплантите у нас е около 1 700 лева, докато в чужбина са с 200-300 евро по-скъпи. Сумата се заплаща от пациентите, а операционното лечение се поема от здравната каса.

Източник: БНТ


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).