Условни присъди за данъчни престъпления, извършени преди 7 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:06 / 03.02.2009
582
При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, днес Варненският окръжен съд присъди наказание от година и два месеца "лишаване от свобода", отложено с 3 години изпитателен срок за Лидия Й. и  8 месеца "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага с 3 години за Дмитрий М., подсъдими по дело за данъчна измама в особено големи размери.

Първоинстанционният съд призна вината на управителката на частното училище "Знание и сила" затова, че през януари 2002 година в съучастие с Дмитрий М. избегнала плащането на данъчни задължения в размер на 78 423. Данъчната измама станала чрез потвърждаване на неистина в подадена месечна справка декларация, в която бил приспаднат неследващ се данъчен кредит в посочения размер.

Фиктивният данъчен кредит бил свързан с неосъществен ремонт на училище "Знание и сила".  Финансови затруднения принудили Лидия Й. да продаде сградата на частното училище в ж.к. "Младост" във Варна. При сделката следвало да се внесе ДДС и тя решила чрез фиктивен ремонт на сградата да декларира, че е възникнало основание за ползване на данъчен кредит. Идеята била обсъдена с Дмитрий и чрез серия от действия, които двамата предприели в съучастие се стигнало до данъчната измама, констатирана от последвалите проверки и експертизи.

Двамата дължат солидарно 520 лв за разноските по делото. Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).