Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Увеличава се интересът на варненци към възобновяемите енергоизточници
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 01.04.2011Коментари (0)839
© Varna24.bg
Увеличава се интересът на варненци към възобновяемите източници на енергия. Това каза Ева Тодорова специалист по ВЕИ. Тя добави, че въвеждането на такава технология действително струва много, но при всяко положение по този начин варненци се откъсват от енергийния монополист и след време инвестицията се възвръща. Освен това този вид енергия по никакъв начин не замърсява околната среда. Тодорова посочи, че въпреки кризата все повече хора се допитват до специалистите за възобновяемите източници на енергия.

Тя уточни, че потреблението на енергия, а заедно с него и стойността му се увеличава в световен мащаб и България не прави изключение от това правило. "Ресурсите на планетата се изчерпват и още по-тревожно е състоянието на околната среда. Ето защо нараства интереса към нетрадиционните, незамърсяващи енергийни източници вятър, слънце, вълни" каза още специалистът. По нейни думи голям недостиг на енергия изпитват най-вече земеделските производители, градинари, работници на смени, геолози и животновъди. Тодорова коментира, че "енергийните" райони са по-добри, тъй като причините за ненадейно спиране на електроенергията нарастват - природни бедствия, неплатени сметки, включително и кражби. Тя посочи, че според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, 80% от електро-напрежението е пренатоварено, което описва мрачната ситуация.

"Всеки е свикнал да живее в осветена къща, гледайки телевизия, ползвайки хладилник, компютър и всякаква друга техника от първична нужда. На пръв поглед консумираната енергия е с малка мощност, но нежеланото й прекъсване би довело до съвсем реална катастрофа", посочи Ева Тодорова. По нейни думи от 1996 година започват да се наблюдават разрушителните процеси - много електромрежи са в неизправност, обслужването не е на ниво, цените непрекъснато се увеличават, инвестиции липсват, а в същото време необходимостта от вътрешни и частни стопанства се е увеличил, търсещи алтернативни източници на електроенергия.

Оказва се, че около 30% от фермите и 20% от градинските участъци по принцип не са свързани с електрическите мрежи. Според енергийния специалист изграждането на нови електропроводи за снабдяване на отдалечени изолирани потребители е изключително бавен процес, поради хроничен недостиг на средства, а и дизеловите генератори често работят неефективно и се нуждаят редовно от квалифицирана поддръжка, горивото им е скъпо, доставката му не е достатъчно надеждна и икономична. Тодорова коментира, че никой човек не се замисля, че през целия си живот изразходва около 50 000 - 80 000 евро за производство на електроенергия, в зависимост от страната, в която живее. А що се отнася до фермите, магазините, бензиностанциите и др. подобни - по шест до осем пъти повече - приблизително 300 000 евро.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: