Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Увеличават се вандалските прояви спрямо контейнерите за боклук във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 14.03.2011Коментари (0)869
© Varna24.bg
Увеличават се вандалските прояви спрямо контейнерите за боклук във Варна. През последните години все по-чести стават случаите на палене на кофи за боклук. Понякога това се случва напълно неволно, когато хората изхвърлят по невнимание тлеещи отпадъци от отоплителни печки или не доизгасени цигари, но в повечето случаи кофите за боклук биват запалвани напълно умишлено. Най-често извършителите са тийнейджъри, които по незнайни причини палят отпадъците в контейнерите и снимат клипове, които после качват в социалните мрежи или други сайтове.

В последно време обект на вандалски прояви стават кофите за разделно събиране на смет, които често биват събаряни, изрисувани, а понякога и палени. Клошарите също понякога палят кофите за смет, като по техни думи по този начин не делят с останалите бездомници. Оказва се, че при тях има строго райониране на кофите за смет и често се стига до конфронтация ако някой клошар посегне на контейнера за смет на друг бездомник. Много често пък хората, оставят боклуците си пред контейнерите, тъй като са прекалено големи да бъдат побрани. Често това са мебели или развалени ел. уреди, които биват разграбени от бездомниците или пък биват разглобени и части от тях остават пред контейнерите за смет, като създават усещане за абсолютна мръсотия.

Не са малко и варненци, които предпочитат да изхвърлят битовите си отпадъци през терасите на апартаментите си. По този начин обикновено зад блоковете се образуват миниатюрни сметища. Не е необичайна гледката торбички, храна, стари дрехи и обувки да се търкалят в зелените площи, които по принцип би трябвало да се използват, от хората като места за отдих. Нерегламентирани сметища има предимно в крайните квартали и ромската махала. Почистването става много трудно, тъй като хората просто нямат желание за това, а дори някой да почне да чисти, не след дълго малките сметища отново се възвръщат. Често заради изхвърляне на отпадъци възникват и пожари. Освен това при невнимание човек може да пострада сериозно ако настъпи остър предмет или ако нещо му падне от горе.

Нерегламентираните сметища бяха проблем и в центъра на Варна. Най-типичен пример бяха малките "Римски терми", които се намират в Гръцката махала. Често варненци живущи в околни къщи или жилищни сгради изхвърляха там битови отпадъци, електрически уреди и дори дюшеци. След като бяха почистени основно най-вече от млади хора, термите се задържаха дълго време чисти. Според специалисти въпреки, че те не се посещават от чужденци през летния сезон те са част от културно-историческото наследство на града трябва да се поддържат чисти и да се укрепват.

Най-голям проблем с нерегламентираните сметище има в ромския квартал "Максуда", където боклуците се изхвърлят произволно. Там обаче обитателите нямат проблем с това и не се притесняват за чистотата и хигиената.
По отношение на сметоизвозването то се извършва редовно, като няма проблем с това.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: