Увеличението в цената на хляба идва от по-скъпото брашно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:13 / 04.01.2011
1002
Тенденция за увеличаване на цената на хляба има и това се дължи на постоянно променящите се цени на брашното, което е основната суровина при производството на хляб. След повишението от 70 % през лятото, през последните два месеца цената на брашното се вдигна с още около 28%.

"Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя. Всяко предварително изчисление би било некоректно. Просто това е пазарът: има промяна при изходните параметри - има промяна и в крайното изделие, смята председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров.

Според Тапаров това драстично повишение е фактор, който хлебопроизводителите няма как да не отчетат. Според независимия одиторски доклад, поръчан от БКИХСБ, брашното заема 59% от производствената себестойност на хляба. Т.е. реалното повишение за един хляб е около 17%, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена, в зависимост от неговите запаси, организация и обем на производство.

С колко ще бъде увеличен хляба за крайния клиент е решение на търговците и хлебопроизводителите не могат да влияят на ценовата им политика.

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обединява производители с над 80 % от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас. Сред членовете й са "Симид", "Нилана", "Добруджански хляб", "Хлебозавод Габрово", "Ямбол хляб", "Деметра Сливен", "Хлебозавод Стара Загора","МИО", "КОРН", "Хлебозавод Хасково" и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).