Ужасии в старчески дом "Гергана", покойници стоят в жегите с дни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 04.07.2011
3331
Като във филм на ужасите се чувстват пенсионерите в дом "Гергана". Не стига, че социалното заведение е в окаяно състояние и дългоочакваният основен ремонт още и още се бави и хората са принудени да се вардят от падащи мазилки, през лятото обстановката се нагнетява допълнително. Почине ли човек, тялото му се съхранява в специална стаичка до погребението. Пренощуването на покойника по принцип не е смущаващо, тъй като по българска традиция тялото се оставя да престои едно денонощие, като това е време, необходимо на близките да се сбогуват с починалия. Лошо става, когато той няма семейство и организацията на погребението чисто административно отнема повече от стандартното време, особено когато човек се е простил с живота си в петъчния следобед. Тогава тялото остава във въпросната стаичка през целия уикенд, че и ден-два отгоре. За съжаление с това неудобството на работещите и домуващите в "Гергана" не свършва. Оказва се, че въпросната стаичка за покойници не е оборудвана с климатик, който да охлажда помещението поне през летните жеги.

"По принцип нямаме проблеми с въпросното помещение, тъй като "Обреди" работят денонощно. Проблематично е, когато човекът няма семейство", коментира управителят на дома Филип Щерев. От община Варна, която плаща така наречените социални погребения, пък увериха, че в такива екстремни ситуации служителите успяват да подготвят документите за ден-два, така че погребението да не се бави излишно. От началото на годината местната хазна е покрила разходите по 28 погребения, като шест от случаите касаят именно самотни старци от "Гергана".

Официални оплаквания в социалните служби от домуващите реално няма, установи проверка, въпреки че някои от пенсионерите споделят притесненията си от страшната стаичката в приятелски кръг или помежду си. Според социалните работници това е нормално, тъй като още при настаняването си в старчески дом хората са принудени да се замислят над собствената си смърт. В някои от заведенията е задължително в багажа си да имат комплект чаршафи и кат читави дрехи, приготвени специално за погребението си.

С ликвидирането на социалноинвестиционния фонд правителството на ГЕРБ е лишило старческия дом "Гергана" от 442 хиляди лева за ремонти. През април от общината казаха, че заради спрените пари от местната хазна ще бъдат заделени пари за ремонт, който трябва да започне през юни. Това така и не стана.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).