В АГ болница отново зрее бунт за заплати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:20 / 12.02.2010
784
В Специализираната АГ болница - СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" отново зрее напрежение в колектива във връзка с изплащането на заплати. Проблемът се прояви още през декември, когато здравната каса изплати само 50 % от заработката, като средствата не стигаха да покрият изцяло трудовите възнаграждения. Останалите 50 % все още не са преведени.

Проблемът отново ескалира след подписването на договора със здравната каса, което стана на 3 февруари. На 9 февруари ръководството на болницата бе принудено да подпише анекс към приложение 2. В него се определя общата сума за заплащане от касата за първото тримесечие, в размер на 512 374 лева за заработката по клинични пътеки. По месеци разбивката е както следва: за януари - 176 909 лева, за февруари - 126 041 лева и за март - 209 424 лева. Тези пари отново не стигат за изплащането на целите заплати, тъй като за тях здравното заведение се нуждае от 190 000 лева.

Управителят д-р Петър Атанасов съобщи, че реалната заработка по клинични пътеки за извършените 230 раждания през януари, възлиза на 285 000 лева. А касата за същия месец е превела само 176 909 лева. Това принуждава ръководството да премине към изплащане само на аванса, а не на целите заплати, които и без това не са особено високи. Оттук назрява и конфликтът, защото никой не казва кога ще се изплатят останалите средства от заработените вече пари. Колективът е разтревожен и от това, че почти 80 % от персонала има да покрива вноски по кредити към банките. Като си платят и задълженията за месеца за ток, вода и други, на практика не им остават средства за преживяване, допълни д-р Атанасов.

Той каза още, че болницата мисли единствено как да удовлетвори работещите тук. На практика е спряно всякакво плащане към контрагентите, в т.ч. сумите за ползваната газ, електроенергия, медикаменти и консумативи. Така след известното стабилизиране през последните 3-4 години, положението отново се връща към времето от 2005 г., когато бяха натрупани доста задължения.

Не трябва да се забравя и фактът, че след изчистването на дълговете, през 2009 г. ръководството на болницата успя да задели 111 200 лева собствени средства и получи 54 100 лева дарения, без никакви субсидии от принципала - общината. Основно ремонтирани бяха цели етажи и отделения, родилни зали, нова операционна и др., което не бе правено от създаването на лечебното заведение. Освен това не трябва да се забравя, че макар и общинска, болницата е с регионално значение за цяла Североизточна България, допълни още д-р Петър Атанасов.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).