Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В АГ болницата във Варна отчитат по-малко недоносени бебета
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 21.01.2011Коментари (0)839
© Varna24.bg
Равносметката за изминалата 2010 г. в Специализираната АГ болница - СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" - Варна, показа, че са се родили повече момичета, отколкото момчета. Даните сочат, че в родилното отделение са проплакали 2440 бебета, от които момичетата са 1384, а момчетата 1056. Спрямо през предходната 2009 г. бебетата са малко по-малко, тъй като тогава статистиката сочи 2663 новородени, съобщи за "Черно море" д-р Радослав Минков, управител на СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" - Варна. Здравното заведение ще отпразнува Бабинден днес от 10 ч. днес във фоайето на първия етаж.
В интензивното неонатологично отделение през 2010-а са отгледани 359 недоносени бебета, като част от тях са от други родилни домове във Варна и цяла Североизточна България. През изминалата година броят им е намалял, тъй като през 2009 г. са отгледани 432 недоносени деца.

АГ болницата е единствената специализирана болница за активно лечение извън столицата, а неонатологията приема най-тежките случаи в целия Североизточен регион. Най-малкото оживяло недоносено бебе е тежало само 550 грама, което според специалистите си е чист аборт. В интензивното отделение се грижат за бебета с различна степен на недоносеност, като отгледаните с тегло под 1000 грама през 2010 г. са били 26 бебета, от които 7 под 600 грама, като 4 от тях са оживели.

Многоплодните бременности през годината са били 62, като са се родили 6 тризнаци и 56 близнаци. Само по Коледа се родиха 8 бебета, от които две двойки близнаци. На 31 декември са родени 6 деца - три момичета и три момчета, като последното за годината бебе проплакало в 20,10 часа и е момченце. На 1 януари са родени общо 7 бебета - 2 момчета и 5 момичета, като първото за годината раждане на доносено момченце е станало в 4,30 ч. сутринта. От началото на годината до 17 януари родените в болницата бебета са 104, от които 59 момичета и 45 момчета, а недоносени са 6 новородени.

Най-младата родилка е била 13-годишна варненка, а най-възрастната на 48 години.

Най-големият проблем за лечебното заведение през 2010 г. се оказаха делегираните бюджети, според които здравната каса не заплаща 100% от свършената по клинични пътеки работа. Надеждата е през новата година това несъответствие да бъде отстранено и да вземаме цялата заработена сума, както и да получим финансова помощ от общината, която е принципал на здравното заведение, коментира д-р Минков.
Сред предстоящите задачи за 2011 г. той вижда нуждата от обновление на материалната база, която гони вече 40 години, както и закупуването на нова апаратура за лечение и най-вече за оперативната дейност. Предстои модернизирането на още един етаж за родилна дейност, като се създадат съвременни условия за майките и новородените. Другото очакване през новата година е не само да се заплаща цялата свършена работа, но и да се актуализират цените на клиничните пътеки. Непрекъснато се увеличават цените на консумативите, материалите, енергоносителите и други, а стойността на клиничните пътеки е непроменена от няколко години.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: