В Басейнова дирекция не познават законите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 27.02.2009
736
Басейнова дирекция-Варна показа, че не познава добре нормативната уредба по отношение на пристанищната дейност. От ведомството, заедно с представители на областна управа - Варна решили да правят проверка на варненските пристанища за това кой как чисти прилежащата му акватория. Според шефа на ведомството Венцислав Николов, отговорността за това била на операторите на различните портове. "Само две от всички 10 проверени пристанища на територията на варненска област занаят докъде се разпростира прилежащата им акватория". Това констатира вчера Николов по време на редовната среща на губернатора на Варна Христо Контров с кметовете на населени места от областта. Това са КРЗ "Одесос" и ПЧМВ, уточни той. "Цялата акватория е една и е изключителна държавна собственост, няма граници, които операторите могат да знаят, заяви изпълнителният директор на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов, потърсен за коментар. Той посъветва Николов първо да се запознае със законодателството, преди да прави проверки и коментари. Според нормативите пък чистотата на водата се поддържа от ДП "Пристанищна инфраструктура". За дейността предприятието е сключило и договор.

От всички проверени обекти, само варненската корабостроителница не разполагала с план за реакция при аварии, каза още Николов. Той заяви, че всички пристанища, кейове и докове в региона трябва да знаят своята акватория и да я заявят пред Басейнова дирекция. Николов коментира, че е дал разпореждания към всички корабостроителни и кораборемонтни заводи, че в най-скоро време трябва да преминават от сухо към безпрашно бластиране. Това са изискванията на Европейския съюз. Във всички държави членки сухото бластиране е забранено, мотивира заповедта си Николов. От Басейнова дирекция са излезли с разпореждане да се следи стриктно товаро-разтоварната дейност на пристанищата. Според Николов, тя трябва да се забрани по време на вятър. Като част от мерките за ограничаване на запрашването от Басейнова дирекция са издали предписание да се мокрят товаро-разтоварните площадки.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).