Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В ДКЦ I изследват за рак на маточната шийка с единствения апарат в Северна България
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 19.05.2009Коментари (0)1065
В ДКЦ I "Света Клементина" от седмица насам изследват за вирус - причинител на рака на маточната шийка, с единствения за Северна България апарат. Той е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно за ползвне от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве "Св. Георги Победоносец" в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Диагностичната апаратура е закупена от производителя - немската компания "Киаген", и с нея се изследва за наличие на човешкия папиломен вирус, като определени негови щамове са причинители на рака на шийката на матката. Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I "Св. Клементина" д-р Румен Шопов и д-р Меслин Мехмедов, като апаратът може да се зарежда с материал и от други специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

Специалистите обясняват, че човешкият папиломен вирус /HPV/ е доста често срещан вирус при мъжете и жените. Той се предава по полов път при генитален или анален сексуален контакт. По-голямата част от сексуално активните хора се заразяват с HPV в някой момент от техния живот, въпреки че повечето от тях никога няма да разберат това, тъй като HPV в повечето случаи не предизвиква определени признаци и симптоми.

Съществуват над 100 типа HPV /човешки папиломен вирус/, като съвременната медицина различава високо рискови и ниско рискови типове в звисимост от опасността за причиняване на рак на маточната шийка. Високо рисковите типове вирус се разпространяват при секс чрез интимен контакт кожа с кожа. Вирусът може да остане "скрит" в клетките на маточната шийка за дълъг период от време и да не се открие. Не съществуват предупредителни симптоми за активна HPV инфекция. В зависимост от активността на имунната система в повечето случаи жените могат да се преборят с вируса. Когато, обаче, инфекцията с високо рискови типове HPV не се преодолее, се стига до развитие на злокачественото заболяване.

Цитологът открива клетки, които вече са променени, вследствие на инфекция с вируса. Цитонамазката може да идентифицира много жени с нужда от лечение, но не дава пълна гаранция за откриване на високо рисковите типове вирус. HPV тестът на Digene е единственото одобрено от асоциацията по храните и лекарствата на САЩ изследване, чиято съвременна технология позволява откриването на генетичния код /ДНК/ на вируса. Днес цитонамазката и HPV тестът се налагат като две взаимно допълващи се стъпки при ранното откриване на рака на маточната шийка при рутинния профилактичен гинекологичен преглед, както е възприето в страните от Европейския съюз.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. За разлика от повечето злокачествени заболявания , обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител - човешкият папиломен вирус /HPV/. Ето защо ранното доказване на наличието на вируса два реална възможност за ефективна профилактика.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от близо две години. Около 20 % от изследваните с него жени са дали положителен резултат за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за "златен стандарт" в профилактиката на това злокачествено заболяване.

Само за една седмица в ДКЦ I "Света Клементина" са изработени 40 проби с новия апарат с материал на жени от Варна. У нас тестът се поема от два доброволни здравноосигурителни фонда при определени обстоятелства. Здравната каса в момента не плаща за изследването и поради това се прави платено по желание. Стойността на изследването е между 90 и 120 лева в различните лаборатории, като в лабораторията на ДКЦ I "Св. Клементина" то е по най-ниската цена, т.е. 90 лева, съобщи още управителят д-р Иван Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: