Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В МБАЛ Св. Марина сложна ендоскопска операция върна дишането на бебе с тежка малформация
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 29.11.2010Коментари (0)716
Още след раждането на малкия В. лекарите установяват, че той страда от рядкото малформативно заболяване - двустранна хоанална атрезия. Носът на бебето е недоразвит и то изобщо не може да диша през него. Това прави и храненето му невъзможно, понеже новородените дишат 100% през носа, докато сучат. Първите дни от живота си то прекарва с две специални сонди поставени през устата му - едната за дишане и втората за хранене. Детето не може да използва устата си.

Специалистите казват, че тази форма на вродена малоформация нарушава тежко дишането и води до постоянна хипоксия; храненето е затруднено - почти невъзможно - при опит да бозае цианозира/посинява; не рядко се аспирира храна и слюнка, в резултат на което се развива аспирационна пневмония; не рядко може да доведе и до смърт. Именно затова тази форма на хоаналната атрезия при новороденото е животоспасяваща операция и трябва да се извършва незабавно, по спешност.

След превеждането му в УМБАЛ "Св. Марина" грижите за малкия пациент продължава екипът на ДОИЛНН. Предоперативно скенерът с висока разделителна способност разкрива още една неприятна изненада: пациентът страда от една от възможно най-тежките степени на забляването. Тук нослето не е запушено само с мембрана или костна плочка, а с масивна дебела костна стена. Това допълнително повишава трудността на операцията. Малформацията на нослето представлява трудност и за даването на анестезия. Самата операция е извършена от екипа на клиниката по УНГ болести, като за първи път при толкова тежка аномалия се използва изцяло ендоскопски подход. С помощта на изключително тънки ендоскопи със студена светлина и микроинструменти оториноларинголозите успяват да преодолеят костния блок и да възстановят проходимостта първо на дясната, а после и на по-трудната лява половина на нослето. Поставени са и специални стентове, които следва да поддържат новосъздадените носни канали за няколко дни. Малкият пациент е едва на 17 дни, но в опитните ръце на анестезиологичния екип двучасовата интервенция преминава за него гладко и неусетно. Наблюдението и лечението му след операцията протичат в ДОИЛНН. Възстановеното му носле обаче му позволява вече свободно дишане и напълно нормално хранене.

Успешният изход на оперативната намеса е благодарение на перфектната диагностика на педиатрите и високото качество на образните методи на изследване, както и подготовка за оперативно лечение в ДОИЛНН и КАИЛ в УМБАЛ "Св. Марина"ЕАД гр. Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: