Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В “Младост” 10% от дърветата са остарели
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 03.04.2009Коментари (0)760
© Impact Press Group
10% от дърветата и храстите в район "Младост" са остарели и трябва да бъдат заменени с млади фиданки. Това показва анализ за нуждата от озеленителна програма на кметството. В сравнение с останалите райони "Младост" е с най-висок процент на зелените площи. Те са между 25 и 30% от общата му територия.

"Мащабната зелена програма, изготвена от админстрацията на "Младост", гарантира възстановяването, обогатяването и поддържането на зеленината", посочи кметът на района Йорданка Юнакова. При изготвянето на програмата е направена паспортизация на всички дървета и храсти. Преброени са 4193 иглолисти, 15 174 широколистни и 8725 плодни дървета. Вечнозелените храсти са 9930, а останалите - 47 530. Цветята пък заемат са 3737 кв.м. Освен бройката е установено и състоянието на растителните видове. Паспортизирани са и 132 -те детски и 33-те спортни площадки в района. Съоръженията са нанесени на карта, която ще бъде качена в сайта на кметството, за да могат гражданите по-лесно да ги откриват.

Освен мащабните залесявания, организиране на нови тревни площи и подмяна на старите, програмата предвижда в района да бъдат направени 3 специални градинки - сензорна, билкова и такава на местните храсти и дървета. Сензорната се оказва най-специфичната от тях. Тя ще бъде засадена с растения със силни миризми и особени на пипане листа, за да могат деца със зрителни увреждания да разпознават видовете. Предвижда се в нея да има смрадлика, розмарин, жасмин, смокиня. Сензорната градинка ще бъде изградена в детска градина "Успех" в квартал "Победа". Тя трябва да бъде готова следващата година.

Билковата градинка пък ще бъде създадена юни. С нея ще се забавляват малчуганите от детската градина "Морска звездица". Последна ще бъде засадена градинката с местни храсти и дървета. Чрез нея децата ще опознават типичната за нашите ширини флора.

За реализацията на мащабната озеленителна програма район "Младост" ще разчита на пари от общинския бюджет, средства от дарители и на доброволния труд на жителите на "Младост".


(c) Presscenter.bg


Източник: в. "Позвънете новини"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: