Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В “Младост” 10% от дърветата са остарели
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 03.04.2009Коментари (0)760
© Impact Press Group
10% от дърветата и храстите в район "Младост" са остарели и трябва да бъдат заменени с млади фиданки. Това показва анализ за нуждата от озеленителна програма на кметството. В сравнение с останалите райони "Младост" е с най-висок процент на зелените площи. Те са между 25 и 30% от общата му територия.

"Мащабната зелена програма, изготвена от админстрацията на "Младост", гарантира възстановяването, обогатяването и поддържането на зеленината", посочи кметът на района Йорданка Юнакова. При изготвянето на програмата е направена паспортизация на всички дървета и храсти. Преброени са 4193 иглолисти, 15 174 широколистни и 8725 плодни дървета. Вечнозелените храсти са 9930, а останалите - 47 530. Цветята пък заемат са 3737 кв.м. Освен бройката е установено и състоянието на растителните видове. Паспортизирани са и 132 -те детски и 33-те спортни площадки в района. Съоръженията са нанесени на карта, която ще бъде качена в сайта на кметството, за да могат гражданите по-лесно да ги откриват.

Освен мащабните залесявания, организиране на нови тревни площи и подмяна на старите, програмата предвижда в района да бъдат направени 3 специални градинки - сензорна, билкова и такава на местните храсти и дървета. Сензорната се оказва най-специфичната от тях. Тя ще бъде засадена с растения със силни миризми и особени на пипане листа, за да могат деца със зрителни увреждания да разпознават видовете. Предвижда се в нея да има смрадлика, розмарин, жасмин, смокиня. Сензорната градинка ще бъде изградена в детска градина "Успех" в квартал "Победа". Тя трябва да бъде готова следващата година.

Билковата градинка пък ще бъде създадена юни. С нея ще се забавляват малчуганите от детската градина "Морска звездица". Последна ще бъде засадена градинката с местни храсти и дървета. Чрез нея децата ще опознават типичната за нашите ширини флора.

За реализацията на мащабната озеленителна програма район "Младост" ще разчита на пари от общинския бюджет, средства от дарители и на доброволния труд на жителите на "Младост".


(c) Presscenter.bg


Източник: в. "Позвънете новини"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: