В Стоматологията с 25 000 лева собствени средства купиха нова апаратура

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:36 / 02.12.2008
1384
В Дентален център I, бившата Районна стоматологична поликлиника, през ноември закупиха с 25 000 лева собствени средства нова апаратура. Два съвременни юнита /зъболекарски машини/, внос от Германия обновиха оборудването в детското отделение, а рентгенът се сдоби с нова машина за промиване на снимки, съобщи управителят д-р Слава Даковска. Анализът за инвестиционната програма за деветмесечието сочи, че са закупени отново със собствени средства компютри за 2000 лева, отоплително устройство за 2500 лева за парната инсталация, която преминава на нов енергоизточник заради скъпото гориво. 35 000 лева от приходите в центъра са заделени за основен ремонт. Изцяло е подобрена базата в детското отделение и на половината от сектора по хирургия, което включва и подмяната на дограмата.

Въпреки всички варианти за промяна в разпределението на сградата на Стоматологията, ръководството непрекъснато подобрява базата и се надява центърът да се запази, тъй като изпълнява социалната програма на община Варна. Тук непрекъснато идват социалнослаби граждани, тъй като касата не поема спешната дейност, но пациентите са обслужени в повечето случаи за сметка на дружеството, тъй като често идват в животозастрашаващо състояние. Д-р Даковска съобщи, че поредният случай е бил в последните почивни дни. Тогава е бил обслужен спешно социалнослаб варненец в тежко състояние с флегмон и възпаление на пода на устната кухина. След първата помощ са оформени документите му и е насочен за по-продължително лечение в МБАЛ "Света Анна". За съжаление здравната каса лимитира дейността на зъболекарите, като допуска дневно по касата да се работи до 6 часа и забранява да се обслужват болни по здравна каса след 19 ч. вечер и в почивните дни.

Въпреки това д-р Даковска поддържа спешен кабинет, като е осигурен и дежурен хирург на повикване, защото такава спешна помощ варненци не могат да получат на друго място в града. Освен това тук се обслужват и психичноболни пациенти под пълна наркоза, като това звено е единственото за Североизточна България, като най-честите пациенти са деца с ментални увреждания от социалните домове в този регион. Така че общинското търговско дружество доказва правото си на съществуване и остава нужно звено във варненското здравеопазване.

Поради липсата на Национален рамков договор стоматолозите в общинския център работят на цени от 2006 г., въпреки че след влизането ни в Евросъюза материалите са на европейски цени и разликата остава за сметка на труда на стоматолозите. Много трудно е да се прогнозира дали 2009 г. ще има нов Национален рамков договор. Зъболекарите не могат еднолично да подпишат документа без съсловната организация на лекарите, в която както се знае има доста непреодолими за момента спорове около легитимността на настоящото ръководство. Въпреки това Денталният център I ще подпише договор със здравната каса, за да остане поне едно звено в региона, където гражданите да получават медицински услуги на сравнително по-ниски цени от частните кабинети и клиники, съобщи още управителят д-р Слава Даковска.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).