В Техническия вдигат таксата за обучение с 20%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:49 / 11.03.2009
838
С около 20% да поскъпне годишната такса за редовно обучение и с около 10 на сто тази за задочно, е поискал от просветното министерство варненският Технически университет, научи "Позвънете Новини". Ако предложението бъде одобрено, от тази есен редовните студенти във ВУЗ-а ще плащат по 500 лева на година, а колегите им, които ще се обучават задочно - по 400. Изключение прави специалността "Социален мениджмънт", за която се предлага ръст от 25 на сто за редовно обучение и около 30% - за задочно. В момента избралите тази специалност плащат съответно по 360 и 300 лева на година. От висшето учебно заведение предлагат и завишение на таксата за явяване на изпит с 10 лева.

Таксите за обучение в университета не са актуализирани дълго време, заяви зам.-ректорът по учебната дейност доц. Дишко Дишев. Той допълни, че не вижда основания цените във варненския ВУЗ да се различават съществено от тези в Техническия университет в столицата. В момента там годишната такса е 520 лв., а предложението е да стане 560 лв. Столичният ВУЗ също предлага увеличение с 10 лева на таксата за кандидатстване, като за първия изпит ще се плащат 30 лв., а за всеки следващ - по 20 лв.

Същите такси възнамеряват да запазят от Икономическия и Медицинския университет. ВУЗ-овете ще завишат само дължимите суми за явяване на изпит с пет лева. Все още няма официално решение за предложение за увеличение на таксите, но такова се обсъжда, каза началникът на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" кап. I ранг Димитър Ангелов. Той допълни, че вероятно исканото поскъпване ще бъде съобразено с инфлацията и ще бъде в порядъка на 7 - 8%. Очаква се Академичният съвет на Морското училище да вземе решение в края на този месец.

Актуализираме таксите за обучение само когато има промяна в размера на минималната работна заплата, каза ректорът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" проф. Анна Недялкова. Тя допълни, че при актуализиране на цените, увеличението на таксите е различно за първокурсниците и колегите им от по-горните курсове.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).