В УМБАЛ “Св. Марина” 30 санитари стават болногледачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:39 / 20.10.2008
1409
От общо 306 работещи в Университетска болница "Св. Марина" санитари 30 от тях започнаха тримесечни курсове за преквалификация за болногледачи. В понеделник бе открит първият в страната Център за професионално обучение на санитари у нас. Това е резултат от успешно приключил проект на болницата и партньорското участие на Център за професионално обучение "Сен Мишел" в Малетроа, Франция и варненския Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов". Идеята бе реализирана с подкрепата на Сесил Рио, директор на Центъра за професионално обучение "Сен Мишел" във Франция. Ръководител на проекта от страна на болницата е доц. д-р Валерия Калева,а Дияна Димитрова, заместник директор на Медицинския колеж е консултант от страна на Медицинския университет във Варна.

Г-жа Димитрова обясни, че от 1977 г се налага нова теория от Вирджиния Хендерсон от Йелския университет в САЩ, създала нова концепция за сестринството. Вече и във Варна се преминава към новата нагласа и промяна в мисленето и статута на бакалаврите - професионалисти по здравни грижи.
Специално за санитарите също се въвежда за първи път в страната нова концепция, като в центъра на тяхната практика е пациента. Досега тази професия се практикуваше от хора без професионално образование. Сега тяхното внимание ще бъде насочено към грижи за болния, затова и ще се наричат болногледачи, а не да бъдат както досега само хигиенисти или чистачи. За поддържането на хигиената може да се наемат външни фирми, смята г-жа Диана Димитрова. За болногледачите ще се изисква средно образвание, като засега няма възрастови ограничения. Завършилите обучението ще имат задължението да работят в болницата поне 3 години след това, като по този начин ще се избегне изтичането на кадри, още повече че и без това изтичат такива специалисти към Гърция и други страни в ЕС.

Координаторът от френска страна г-ца Сесил Рио е уверена, че в скоро време полученият сертификат ще важи за страните от Евросъюза. В Европа професията не може да се упражнява без нужната квалификация и там обучението е 10 месеца и отново подчерта,че подобно обучение на санитари се извършва във Варна за първи път в България.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).