Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В УМБАЛ “Св. Марина” въведоха световни стандарти в диагнозата и лечението на сърдечните заболявания
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 03.09.2008Коментари (0)1352
Сърдечно-съдовите заболявания са най-често срещаната патология сред населението както в световен мащаб, така и в България. Те са най-честата причина за инвалидност и смърт сред населението. В световен мащаб се изразходват изключително много средства за борба с тази патология. Общата стойност на финансовите разходи в Европейския съюз се изчислява на 169 милиарда Евро, като около 62% от тези средства се изразходват за медицински грижи, 21% се дължат на загуби от нетрудоспособност, а 17% на разходи за социални грижи поради придобитата трайна инвалидизация.

МБАЛ „Св. Марина" ЕАД Варна е едно от водещите здравни заведения в България, където ранната диагностика и лечение на сърдечната патология са приоритет и се подчиняват на най-съвременните тенденции в световната медицинска практика. Болницата разполага с интензивна кардиологична клиника, клиника за неинвазивна диагностика и медикаментозно лечение на сърдечните заболявания, клиника по интервенционална кардиология и клиника по кардиохирургия, като по този начин осигурява цялостното обхващане на сърдечната патология. В тези звена работят високоерудирани специалисти и екипи, чийто основен приоритет е точната диагноза и своевременното и най-ефективно лечение на сърдечните заболявания при възможно най-нисък риск за болния.

От началото на годината до края на м.август през ангиографската лаборатория на клиниката по интервенционална кардиология са били диагностицирани чрез т.нар. "цветни снимки" на сърдечните съдове над 1500 болни. 720 болни, които евентуално биха развили сърдечен инфаркт, са били подложени на т.нар. "безкръвна сърдечна операция" - балонно разширяване на стеснени сърдечни артерии с поставени над 1250 вътресъдови протези - стентове. При около 450 болни вътресъдовите протези са поставени веднага след поставянето на диагнозата, като по този начин на болните е било спестено повторно постъпване в болница. Над 450 болни от преминалите през ангиографска диагностика са били оперирани в клиниката по кардиохирургия, като при над 70 от тези случаи е ставало въпрос за спешни състояния, противопоказани за транспортиране поради непосредствена опасност за живота, изискващи веднага оперативна намеса.

Цялата дейност свързана с наблюдението, неинвазивната и инвазивна диагностика, интервенционалното и оперативно лечение на сърдечните болести е свързана с изключително високи разходи за болницата, които се поемат изцяло от Националната здравноосигурителна каса, поради което тези процедури не се заплащат от болния. С оглед на по-лесния достъп до тази високоспециализирана и отговорна дейност на територията на МБАЛ "Св.Марина" ЕАД Варна функционира безплатен консултативен кардиологичен кабинет, който е на разположение ежедневно на всички здравноосигурени лица.

От друга страна, индикациите за провеждане на инвазивна диагностика чрез "цветна снимка" се поставят чрез неинвазивни, често нискоинформативни методики, което води до увеличаване на броя на случаите, попаднали в ангиографската лаборатория без достатъчно основания. По световни и наши данни тези случаи представляват близо 40% от диагностичните сърдечни катетеризации.

От една година, вече съществува достатъчно надежден, неинвазивен метод, който в развитите страни се използва за отсяване на случаите, нуждаещи се от интервенционална или оперативна сърдечна реваскуларизация. Става въпрос за спиралния, бързооборотен компютърен томограф с два излъчвателя, който дава възможност за бързо верифициране на диагнозата и отсяване на нихилозните случаи, насочвани за инвазивна диагностика. Методиката е с много висока надеждност - чувствителност 96%, специфичност 97%. В следващите няколко месеца предстои монтаж на този единствен по рода си апарат в България на територията на МБАЛ "Св. Марина"ЕАД Варна и така този метод ще стане достъпен за всички болни със съмнение за засягане на сърдечните съдове от Варна и региона.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: