Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В УМБАЛ "Света Марина" нямало петцифрени заплати
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 29.03.2010Коментари (0)1024
©
В най-голямата варненска болница - УМБАЛ „Света Марина", няма петцифрени месечни възнаграждения. Ако обаче бъде въведен таван на заплатите от 3500 лева, ще има ощетени отделни специалисти. Това разкри пред Дарик изпълнителният директор на болницата проф. Красимир Иванов. По думите му заплатите на директора и останалите в ръководния състав са много по-ниски от тези на кардиохирурзите и водещите специалисти в болницата.

Като антикризисна мярка на правителството наскоро здравният министър обяви, че 3500 лв. ще е максималната заплата, която ще получава всеки лекар или шеф на държавна болница.

„Благодарение на повишените приходи и намалените разходи имаме възможност да образуваме работни заплати, които да задържат специалистите и да ги мотивират да работят качествено", коментира мениджърът на болницата, популярна сред варненци като Терапията. Проф. Красимир Иванов се обяви за връщане в действие на Инструкция за формиране на работните заплати в лечебните заведения с над 51% държавно участие, която бе в сила през 2006-2007 г. Според т.нар. Инструкция номер 1 ако лечебното заведение е с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения, заплатите на работещите в болницата се формират на свободен принцип. Мнението на шефа на варненската Университетка болница е, че наредбата е справедлива, пазарно ориентирана и единственият възможен начин да бъде едновременно антикризисна мярка и медиците, които работят качествено и съвестно, да получават реално заработеното.

Срещу таван на заплатите се обяви и председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Светлин Митев. Пред Дарик д-р Митев заяви, че заплатите са важни, защото мотивират лекарите. Медиците във Варна, които получават големи заплати, пък били малко.

„Нямам нищо против някой да заработва. Това не е мярката, която ще запуши течовете. По-скоро трябва да има добро остойностяване, но в условията на криза и това е трудно", призна лидерът на варненските лекари. По думите му е необходим задълбочен анализ на сегашния здравноосигурителен модел, който не е ефективен и допуска голям брой неосигурени.

Варненските лекари ще се включат в предупредителните протести на професионалния си празник, като на 7 април, подобно на колегите си в страната, ще протестират символично под мотото „Ден на здраве - ден на протест". Медиците обаче остават в готовност за ефективни протести, обяви д-р Митев.

Да се премахне административното определяне на размера на заплатите в лечебните заведения-търговски дружества бе едно от исканията, които от Българският лекарски съюз обявиха на извънреден събор през уикенда. Медиците настояват още здравната каса да се денационализира с прозрачно управление на трипартитен принцип (организации на работодатели, профсъюзни организации и пациенти). Категорично се отхърля и въвеждането на задължителна здравна карта.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: