© Bulfoto | | Варненци масово правят туршии за зимата. Това показа репортерска проверка. Въпреки, че в големите магазини има целогодишно зеленчуци, кризата кара хората да се подсигуряват за студените зимни месеци с туршии, защото им излиза по-евтино, потвърди продавачка на пазара.Според нея, освен ниската цена на домашната туршия важно било за хората какво са сложили в буркана. Хем вкусно, хем полезно, няма ГМО, твърди жената.
Най-търсени в момента по пазарите са камбите. От тях ставали най-вкусните туршии, разкриват запознати. Царска, сухиндолска, наложена, царска с мед са само част от възможните начини да направите от камби вкусна туршия. Някои пълнят камбите със зеле и ги затварят в буркани за зимата.
По варненските пазари камбите струват около 1,30 лева за килограм. На по-скъпите тържища могат да се намерят и за 1,80 лв. По-очуканите струват по 1,20 лв. Целината също е важна за добрата туршия, казват специалистите. Глава целина е на цена от 1 до 1,50 лв.
Младите хора също затварят туршии за зимата, не се притесняват. Като е криза, какво ще правиш, нали зимата трябва да ядеш нещо, твърди продавачката от пазара.
Източник: в. "Черно море" |