"В кубрика" на Никола Вапцаров стана експонат на месеца във Военноморския музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:11 / 10.12.2012
1122
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Резултатите от второто издание на образователната програма "Експонат на месеца" бяха представени днес във Военноморския музей във Варна.

Експонат на месец декември е оригиналният ръкопис на стихотворението "В кубрика" на поета Никола Йонков Вапцаров.

Освен историята на самото стихотворение, учениците от НГХНИ "К. Преславски", бяха подготвили и подробна автобиография за поета, включваща малко известни факти и архивни снимки, съхранявани във фондовете на Военноморския музей.

В последния си вариант, стихотворението "В кубрика" е написано на 23 февруари 1931 г., когато Вапцаров кара своята практика на кораба "Камчия". Но част от него, поетът всъщност пише докато е на служба на торпедоносеца "Дръзки". Интересен е и поводът за написването му. Приятел на Вапцаров го моли да напише нещо за него и хората, работещи в кубрика. Вапцаров не устоява на искането на своя приятел и написва стихотворението, кръщавайки го "Жажда". Приятелите му обаче слагат заглавието "В кубрика на Камчия" за по-голям ефект.

Писмото, съдържащо оригиналния ръкопис на стихотворението е запазено благодарение на мичман II ранг Михаил Пешев. По-късно то става част от фонда на Военноморския музей.
Експонатът на месец декември е изложен в специална витрина в залата за временни изложби на музея, където ще може да бъде видян до края на годината.

Образователната програма "Експонат на месеца" е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ "К. Преславски" проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).