Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В пика на безработицата, работодатели лъжат с некоректни обяви
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 22.02.2011Коментари (0)867
© Varna24.bg
Лъжат безработни варненци с некоректни обяви по интернет сайтовете и в пресата, алармираха граждани.

Това се прави с цел нископлатени и неприемливи предложения да звучат по примамлив начин, за да се привлекат повече кандидати, казват препатили. 

"След като дойдат повечко безработни на интервю, все няколко от тях ще се съгласят да започнат на съответното място. Некоректното обаче е, че нищо от посоченото в обявата не се оказва факт. Човек губи цял ден в интервюта и разговори за работа, която всъщност не го устройва и той не желае да я практикува" , коментира Дияна Маркова*, която на няколко пъти само за последните седмици се сблъсква с лъжливи обяви.

Маркова дава и конкретен пример от опита си при търсене на работа. В известен варненски сайт жената попада на обява за офис сътрудник. Информацията е кратка: посочена е длъжността и заплащането - между 600 и 1000 лв. на месец. Допълнително е написано, че работното време може да бъде и гъвкаво, иска се добро владеене на английски език. За Маркова заплащането и гъвкавото работно време се оказват напълно устройващи и тя се явява на интервю за въпросната позиция.

"В крайна сметка се оказа, че в обявата няма абсолютно нищо вярно. Първо, работата не беше за офис сътрудник, а буквално за търговец. По-неприятното беше, че продажбите всъщност трябваше да се извършват по телефона. За мен това е една изключително неприемлива форма на търговия - изискват се умения за агресивен маркетинг, голяма способност за убеждаване и други подобни качества. Второ, заплащането се оказа минимално, а едва при изпълнението на определена норма продажби може евентуално да стигне до посочените в обявата интервали. Това ме възмути още повече", жалва се Маркова.

Гъвкавото работно време също се оказва абсолютна лъжа. Интервюиращите правят недоволни физиономии, когато тя споменава за тази част от публикацията на фирмата. Оказва се, че трябва да се работи всеки ден от понеделник до петък между 9 и 18 часа. Обясняват й, че не е желателно да настоява за промяна на така установените часове.
За капак се оказва, че за въпросната позиция освен английски е най-добре, ако кандидатът говори и немски - език, който Маркова не владее.

"Ако знаех всички тези подробности предварително, никога нямаше да се явя на интервю. Нито позицията ми харесва, нито заплащането, нито работното време ме удовлетворява. Да не споменавам пък, че не отговарям съвсем на изискванията, тъй като не владея немски. В крайна сметка, нито една част от обявата не се оказа вярна. Изгубих цял ден в разговори и интервюта, и то напълно безсмислено. По-лошото е, че има още такива лъжливи обяви", възмущава се жената.

Специалисти съветват търсещите работа да подбират внимателно обявите, на които да звънят и да изпращат CV-та. Ако информацията в публикацията звучи прекалено хубаво, за да е истина, тя най-вероятно не е. Нереалистично високо заплащане за определена позиция също не бива да ви подвежда. Най-добре е да се подбират обяви, които не звучат двусмислено. Колкото повече информация дава обявата, толкова по-добре. Следете в нея задължително да се съдържат данни за позицията, за заплащането и за специални изисквания към кандидатите, ако има такива (говорим чужд език, компютърна грамотност и др.). Желателно е да се посочи и работното време.

*Името на потърпевшата е променено.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: