ВОС потвърди ареста на участник в престъпна група скимъри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:18 / 26.05.2010
949
19 годишният абитуриент Мариан Веселинов, разследван за участие в престъпна група, изготвяла технически средства за придобиване на информация от банкови карти, за пренасянето й върху неистински платежни инструменти и източването десетки банкови сметки няма да напусне следствения арест. Варненският окръжен съд днес остави без уважение молбата на защитата му за изменение в по-лека на процесуалната мярка за принуда.

Пресслужбата на съда припомня, че при полицейска акция, наблюдавана от ЕВРОПОЛ на 23 март тази година във Варна бяха арестувани Павлин Стамболов /27год./, Дарио Маринов/20 год./ и Мариан Веселинов. Тогава органите на реда задържаха компютърна конфигурация, скимиращи устройства, заготовки за тях, електронни компоненти, бели пластики, магнитни ленти, голям брой СИМ карти, 9 мобилни телефони, съоръжение с видеокамера за записване на информацията от клавиатурата на банкомата и др. Обвинението посочи, че групата е действала от декември миналата година до деня, когато е задържана. Престъпления, за които триото се разследва са тежки и всяко едно се наказва с лишаване от свобода. Информацията, която младежите са теглили със специални видеокамери и скимиращи устройства от декември 2009 до 8 март тази година е била използвана за източване на парични средства както у нас, така и в други държави. Разследващите установили, че всеки един от тях поне 5 пъти е монтирал и демонтирал скимиращи устройства на банкомат в магазин "Пикадили" в ж.к-с"Младост" във Варна. В последствие Мариан и Дарио са си служили с набраната информация и са теглили пари от чужди сметки. Затова те имат повдигнати и обвинения за използването на фалшивите банкови карти. При акцията по задържането им у Дарио били открити повече от 70 бели пластики, четец на карти, скимиращи устройства, видеозаписи Този младеж има повдигнато и 4-то обвинение за притежание на марихуана, открита при личния му обиск.

За да потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Мариан, днес Варненският окръжен съд прецени, че въз основа на събраните гласни свидетелства, материали и веществени доказателства може да бъде потвърден обоснованият извод, че абитуриентът е съпричастен към престъпната дейност на групата. Мариан е съдействал на разследващите, но въпреки самопризнанията и чистото съдебно минало той ще остане в ареста. Недопустимо според съда е освобождаването му, за да се готви за зрелостни изпити през м. септември. Нещо повече. В материалите по делото има справка от Районна прокуратура Варна, според която Дарио и Мариан са привлечени като обвиняеми и по друго досъдебно производство, за кражби. Последните им престъпни деяния са дръзки, упорити и с подчертана престъпна умисъл и за лично облагодетелстване. Това мотивира съда за извода, че и в настоящия момент съвсем реална е опасността, ако е с по-лека мярка за неотклонение Мариан да се укрие от разследващите или да извърши други престъпления. Днешното определение на ВОС Мариан може да обжалва пред Варненския апелативен съд на 1 юни 2010 от 10,00 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).