ВСУ открива ІV-ия Международен студентски архитектурен пленер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
06:50 / 27.05.2011
646
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Реконструкция на територията на Пристанище "Варна - Изток" и изграждане на нов административно-културен търговски център" е темата на ІV-ия Международен студентски архитектурен пленер. Той ще се проведе днес в Двореца в Балчик, съобщиха организаторите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Изискванията на конкурса предполагат изготвяне на градоустройствено решение на зоната и идеен архитектурен проект за ново кметство на Варна, уточниха от Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър". Конкурсът е явен и с регламентиран достъп за участие. За него са се подготвяли студентски екипи от 7 държави.

България е представена от 2 висши училища: Архитектурният факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" и Департамент "Дизайн и архитектура на Нов български университет - София. Със свои проекти участват още Архитектурният факултет на Грузинския технически университет - Тбилиси; Университет за архитектура и урбанизъм "Йон Минку" - Букурещ, Румъния; Държавния политехнически университет МАРХИ - Москва, Русия; Архитектурен факултет на Държавен университет - Белград, Сърбия; Архитектурен факултет на Университет "Малтепе" - Истанбул, Турция; Архитектурен институт на Одеската академия за архитектура и строителство - Украйна.

Осемте висши училища се представят с работата на интердисциплинарни екипи, формирани от студенти архитекти и архитект-дизайнери по ръководството на един преподавател, обясниха организаторите на пленера. Всеки от преподавателите в отборите ще изнесе лекция пред студентите от ВСУ по избрана от него актуална тема, свързана с образованието или с Черноморския регион.

Оценяването на проектите ще бъде от жури, в чийто състав влизат представители на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и на университетите гости, както и от представители на съорганизаторите на проявата: Община Варна, САБ - Дружество, Варна и КАБ - Дружество, Варна.

Лекциите на преподавателите от осемте отбора започват в 10,30 ч. на 27 май в Каменната зала на Двореца - Балчик. Докладите ще бъдат представени в 13,00 ч. на 27.05.2011 г. в същата зала.

Церемонията по награждаването от 19,00 ч. ще води ректорът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Тя ще връчи плакети и парични награди на победителите. Носителите на първата награда ще получат 1000 лв., за втората и третата са предвидени съответно 700 и 500 лв.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).