Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ с пилотен проект на Центъра за възрастни хора в "Младост"
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 30.09.2011Коментари (0)1372
©
Проектът на Центъра за възрастни хора в район „Младост"
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
150 хиляди евро струва изграждането на Център за възрастни хора в район "Младост", чийто проект студентите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" подаряват на администрацията на крайморския град. Като пример той илюстрира най-новата инициатива на висшето училище - "Академичен парк 2020", която бе обявена днес от ректора проф. д-р Анна Недялкова, непосредствено преди юбилейните тържества по повод 20-годишнината от създаването на университета и откриването на новата академична година на 3 октомври.

Центърът за възрастни хора не е класически хоспис, в който те постоянно ще живеят, а място за общуване, обясни арх. Ралина Икономова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър". Според нея намиращите се в непосредствена близост детска градина и основно училище са изключително добра възможност за създаване на нов модел на отношения и приемственост между различните поколения.

Пилотния проект е създаден на принципа на "устойчивата архитектура", която се изучава и практикува от 4 години в университета. Реализира се съвместно с Университета по архитектура във Венеция, районната администрация в "Младост" и Обществен хонд за гражданите на Варна.
Капацитетът на Центъра е за 70 човека, като изграждането му ще се осъществи чрез т.нар. "дарителски фонд", стана ясно още при представянето на варненската инициатива.

"Академичен парк 2020" е нов модел на отношения между науката, образованието и бизнеса, подчерта проф. д.ик.н Анна Недялкова, ректор на ВСУ "Черноризец Храбър". Центърът във варненския район "Младост" е пример само в областта на архитектурата и строителството, но в рамките на инициативата ще реализираме идеи и в останалите 15 професионални направления на университета - икономика, право, психология, сигурност, информационни технологии и т.н., добави тя.

Основно инициативата обединява идеята за хармонизация на висшето образование за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, в рамките на която ще се извършват съвместни изследвания, изграждане на студентски мрежи и реализация на проекти, обясни проф. д-р Теодора Бакърджиева, директор на Технологичен институт в университета. Според нея ролята на университетите ще расте, защото 50% от пазара на труда в Европа е в сектори, базирани на знанието, а само 15 на сто от работните места не изискват притежаване на професионална квалификация.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: