ВСУ ще оборудва нова високотехнологична лаборатория

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 18.12.2012
1094
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Договорът за проекта BG161PO003-1.2.02-0039 "Създаване на нов офис за технологичен трансфер за енергийно ефективни материали и технологии на територията на ВСУ "Черноризец Храбър" бе връчен на официална церемония лично от премиера Бойко Борисов в началото на декември. Проектът на Варненския свободен университет е с общ бюджет над 290 000 лв., от които размерът на безвъзмездната финансова помощ е малко над 145 000 лв. Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013г. Продължителността му е 2 години.

Създаването на офиса за технологичен трансфер е стъпка в изпълнение на стратегическия план на ВСУ за периода 2012-2015 г. Той ще трансферира знания и технологии, продукт на изследователската дейност на университета, към фирмите и потребителите на енергоефективни материали и технологии. Разработките на офиса ще се извършват в специално оборудвана за целта високотехнологична лаборатория. Направленията, с които офисът стартира дейността си, са оценка на енергоефективните качества на материалите, влагани при строителството на нови сгради и съоръжения или при санирането на стари и разработване на нови енергоефективни материали. По този начин на територията на ВСУ и Варненски регион ще заработи специализиран в областта на енергоефективните технологии център, който ще дава експертно становище за материалите и технологиите за постигане на максимални енергоспестяващи резултати, базирано на научни знания. Опитът и знанията ще се ползват от фирми и организации, работещи в сферата на енергийната ефективност.

В дългосрочна перспектива, офисът ще се развие като акредитиран орган за изследване, изпитване и сертифициране на енергоспестяващи материали.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).