Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ стана столица на архитектурната и строителната мисъл
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 31.05.2013Коментари (0)718
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Стартиралата VІ Научна конференция "Архитектура, строителство - съвременност" превърна Варненския свободен университет в столица на архитектурната и строителната мисъл на страната.

В тазгодишното издание с подчертано младежко участие на студенти и докторанти, се включиха над 90 участници от 8 държави, сред които Италия, Словакия, Украйна, Сърбия, Русия, Азербайджан, България и Тайланд.

Сред основните теми в двата пленарни дни са енергийната ефективност, новостите в строителните материали и технологии, устойчивата градска среда, перспективите за развитието на българското крайбрежие и др.

Научният форум е традиционен за Архитектурния факултет. Основната му цел е обмяна на опит и знания в областта на перспективните направления в сферата на архитектурата и строителното инженерство. Конференцията дава възможност на млади научни работници, утвърдили се учени и представители на бизнеса да споделят своите идеи, да създават бизнес и научни контакти и да намират партньори за бъдещи сътрудничества.

Като форум с висок потенциал способен да отговори на новите тенденции и предизвикателствата на второто десетилетие на 21-ви век, определи конференцията президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова, под чийто патронаж се провежда събитието.

В приветствените си думи към участниците проф. Недялкова сподели мечтата си да превърне този форум в истинско събитие с международен отклик, а успешното сътрудничество да придобие постоянни измерения, чрез създаването на международно архитектурно студио, което да се фокусира върху темите с глобална значимост и да ги реализира на практика.

Един от практическите резултати от партньорствата, създадени в рамките на конференцията, е реализацията на новата Магистърска програма "Устойчиво развитие и енергийна ефективност". Програмата се реализира от Варненския свободен университет в партньорство с Българската академия за устойчиво развитие - единствената лицензирана организация в България за провеждане на обучения по водещите международни системи за сертифициране на сгради и градски структури - DGNB и LEED.

Устойчивото градското развитие е от ключово значение в периода 2014-2020 година за постигане на качествени промени, свързани с дълбока реновация на сградния фонд, обясни арх. Георги Коларов -президент на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) и член на Световния съвет за зелено строителство (World Green Building Council). То може да бъде постигнато само с интегриран подход. Това бе поводът да реализираме тази съвместна програма, предназначена за студенти от различни области - архитектура, строителство, икономика. В нея са засегнати основните компоненти на устойчивото развитие като енергоефективни методи, средства и решения за строителното проектиране, иновативни материали и технологии, енергийна ефективност, енергийен сграден и фирмен мениджмънт, енергийното паспортизиране и др.

Според арх. Коларов интегрираните планове за възстановяване и развитие са изработени в среда с недостатъчна компетентност и лоши практики, това налага обучението на качествени експертни кадри, които да работят в областта на устойчивото развитие. Завършилите магистърската програма ще бъдат сертифицирани да извършват оценка на критериите за устойчивост, което ги прави търсени на пазара на труда.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: