Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВУЗ-ове искат пари от здравната каса
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 17.05.2010Коментари (0)3128
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Факултетите по медицина, дентална медицина и фармация да имат право на лечебна дейност и да могат да сключват договори със здравната каса, предлагат ректорите на медицинските университети в страната. Това на практика означава, че реализирането на визитации със студенти в университетските болници ще се счита и за лечебна дейност и може да се заплаща от касата. Идеята за допълнителните постъпления е с оглед последното намаляване на бюджетите на държавните висши учебни заведения, заради което ВУЗ-овете се оплакаха преди дни, че са стигнали дъното.

Медицинските университети застават твърдо и зад въвеждането на платено обучение, каквото към момента съществува само за чуждестранни студенти. Това е начин да компенсираме разликата, която се получава заради намаляването на субсидиите, коментира проф. Анелия Клисарова, ректор на Медицинския университет във Варна. При нас за място се борят 5-6 души, което означава, че въвеждането на платено обучение е логично, допълни тя. Университетите настояват също междуправителствената спогодба за признаване на медицинските дипломи да не бъде задължителна, а адекватността на документите да се преценява от специализирана комисия. Исканията им вече са депозирани в образователното и здравното министерство.

Платеното обучение ще затрудни българските студенти, смята пък началникът на Висшето военноморско училище кап. I ранг Димитър Ангелов. Няма как в условията на криза да искаме от и без това затруднените финансово българи да плащат за образованието на децата си, посочи той. Според него е най-добре да се запази сега съществуващото положение. Във висшето училище не смятат да правят повече съкращения въпреки орязването на бюджета. Вече е взето решение за 10%-но съкращение на служители от обслужващите звена. Студенти и курсанти вече ще провеждат практиките си на кораба на Военноморските сили „Кап. Димитър Добрев". До това се стигна, след като екипажът на досегашния учебен кораб бе освободен. Самият плавателн съд най-вероятно ще бъде бракуван или продаден.

Готовност да се справят с орязан бюджет и без съкращения, декларираха от Икономическия университет. Ние направихме нашата реформа още през 90-те години. Няма как да правим повече съкращения, заяви ректорът проф. Калю Донев. Налице е огромна финансова криза и трябва да приемем, че възможностите са такива, допълни той. Университетите са застрашени от това да не могат да извършват основната си дейност. Ако това означава да сме стигнали дъното, значи е така, лаконичен бе пом.-ректорът на Техническия университет инж. Митко Александров.

От варненските ВУЗ-ове заявиха, че нямат намерения да протестират, но посочиха, че подкрепят идейно действията на колегите си от столицата.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: