Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ваксина и добра хигиена спасяват от хепатит А
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 07.01.2011Коментари (0)758
© Varna24.bg
От хепатит А човек може да се предпази по 2 начина - с добра хигиена или чрез ваксина. Това съобщи шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна д-р Светла Станева по повод на информациите за епидемично разпространение на заразата в Стара Загора, Хасково и Пловдив.

Хепатит А се предава от мръсни ръце или замърсени предмети и пособия, затова личната хигиена е задължителна. Честото миене на ръцете с вода и сапун на практика е най-надеждното средство за профилактика, бе категорична д-р Станева. Има и специални ваксини, които гарантират почти доживотен имунитет. Техните странични ефекти са минимизирани заради по-малкото съдържание на белтъци. На практика това позволява безпроблемна имунизация на децата, каза д-р Станева по повод на въпроси за страничните реакции от родители.

Според националния календар всички подрастващи, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В. Първата доза се поставя още в родилния дом, втората на 30-ия ден, третата до 6-ия месец. Затова за тях е подходяща моноваксината срещу хепатит А.

За родените преди 1992 г. е най-добре да си направят имунопрофилактика с комбинирана ваксина срещу хепатит А и В. Това е и икономическо по-изгодно. Ваксините не са безплатни, те трябва да се купят от аптеката и да се съхраняват в хладилни условия до прилагането им. Поставят се от общопрактикуващия или от всеки друг лекар. Това става на 3 пъти. Втората доза се прави 30 дни след първата, третата - до 6-ия месец.

Фирмите производители препоръчват реимунизация след 5-7 г., но нашите изследвания показаха, че организмът си изгражда добра защита за много по-дълъг период от време, посочи д-р Станева.

В момента в склада, от който зареждам, няма количества от трите ваксини. Обикновено се работи по заявка, която се изпълнява в рамките на 2-3 дни, каза Рада Пехливанова, председател на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна. Цената на комбинираната ваксина е между 54 и 63 лв., на моноваксината за хепатит А - 52-54 лв., за хепатит В - 34 -38 лв.


Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: