Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варчев: Възраждането на ДКС във Варна е ключът за кметските избори в морската столица
Автор: Екип Varna24.bg 15:09 / 11.02.2011Коментари (0)984
© Varna24.bg
Който стопли сърцата на варненци с ангажимента да възроди и стабилизира един от символите на града - Двореца на културата и спорта, ще спечели изборите за кмет тази година, прогнозира директорът на ДКС Симеон Варчев.

Лидерският екип на ГЕРБ-Варна наскоро лансира отново идеята за публично-частно партньорство, което ще позволи да се върне старата слава на ДКС, след като тази идея беше замразена в продължение на поне 3 години от общината - принципал на търговското дружество "Дворец на културата и спорта", допълни г-н Варчев.

В България принципът на публично-частното партньорство традиционно се възприема като вид далавера, а всъщност е изгодна и за двете страни сделка. Общинският бюджет не издържа Двореца, той оцелява благодарение на три пера: спорт и култура, с приходите от които се плащат само режийните разходи; търговска част, която заради конкуренцията на моловете е спаднала до критично ниво и изложения, като при тях спадът на приходите е 5 пъти - от 1 млн. годишно през 2008 г. до около 200 хил. лв. през 2010 г. В Европа подобен тип зали са общинска собственост, издържат се от регионалните бюджети, но у нас това е невъзможно.
Засега Варна е спортна столица на България. В Двореца на културата и спорта се провеждат някои от най-важните спортни състезания. С изграждането на новата спортна зала в София тази дейност в морската столица ще замре и Варна ще изгуби позицията си на лидер в организацията на спортни събития, коментира г-н Варчев. Досега трябваше градското ръководство в лицето на кмета и общинския съвет да организира явен конкурс за публично-частно партньорство.

Никой от досегашните кандидати за подобна сделка не е искал нещата да стават тайно и скрито, категорично заяви той.
Михаил Михов преди три години беше обещал инвестиция в общинската собственост в размер на около 14 млн. лв. , която щеше да увеличи седящите места в спортните зали с 2000 броя, щеше да бъде ремонтирана конгресната зала, без да се видоизменя сегашния й облик, да се преоборудват и изградят нови тренировъчни комплекси, включително и под земята, като с това щяхме още преди 3 години да обезсмислим строежа на спортна зала в София. Предложението, което варненският бизнесмен направи в отговор на наше запитване, включваше и плащане на всички разходи на ДКС в продължение на 10 години. Срещу всичко това търговското дружество и общината щяха да предоставят на г-н Михов терен за строеж на сграда, в която щеше да има допълнителни инвестиции от около 25 млн. евро. Ако това е неизгодна сделка, значи имаме изкривена представа за бизнес в България, каза още Симеон Варчев.

В момента нещата за ДКС изглеждат безнадеждни. Единствените сигурни средства, които дворецът очаква, са 155 хил. лв. от общинския бюджет за козметичен ремонт на сградата.

По повод инсинуациите за връзките му с г-н Георги Първанов, категоричното изявление на г-н Симеон Варчев беше следното: "Бих искал медиите да са наясно, че съм много по-близък с Бойко Борисов, отколкото с Георги Първанов. Но това няма никакво отношение към съдбата на Двореца на културата и спорта в любимата Варна".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: