Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна и Балчик сред 500 града с екообещания
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 04.05.2010Коментари (0)731
© Varna24.bg
Варна и Балчик са сред 500-те европейски града, които се ангажират да намалят емисиите въглероден диоксид с над 20% до 2020 г., съобщи БТА. Ангажиментът, който надхвърля глобалната целева стойност, набелязана от Европейския съюз, ще бъде поет днес в рамките на годишната конференция на Форума на европейските кметове в Брюксел.Събитието ще бъде излъчвано на живо в интернет страницата на Европейската комисия от 15 ч. наше време утре /EuMayors.eu/

Определената от ЕС за момента цел предвижда съкращаване на вредните емисии до 2020 г. с 20% спрямо 1990 г. Някои държави обаче настояват за още по-драстично ограничаване - с 30%. Европейската комисия съобщи, че в тази важна инициатива от другите балкански страни членки Гърция е представена от 16 града, а Румъния - от шест.

Подписвайки "конвенция на кметовете", градоначалниците се ангажират да пестят енергия, да увеличат дела на възобновяемата енергия и да изострят чувствителността на съгражданите си към проблемите на климата, се казва в изявление на ЕК.

Италия и Испания са сред най-силно представените държави. Страни като Великобритания и Германия обаче присъстват в списъка само с по един град - шотландския Абърдийн и германския Мюнхен. Сред френските са Брест, Шамони, Мец, Каен и Шамбери. Инвестирането в намаляване на емисиите въглероден диоксид и в пестенето на енергия създава работни места, които по своя характер не могат да бъдат прехвърлени в други страни, отбеляза комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Над половината количество газове с парников ефект се произвеждат в градовете. Около 80% от населението живеят и работят в градска среда, където се потребява над 80% от енергията. Кметовете ще подпишат в Европейския парламент декларация в присъствието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Източник: БТА









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: