Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна може да последва София по арестувани таксиметрови шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 14.12.2011Коментари (0)951
© Impact Press Group
Варна може да последва примера на София по арестувани таксиметрови шофьори или собственици на фирми за превоз. Това вещаят запознати с работата и дейността на жълтия бранш. Само преди десетина дни в столицата закопчаха петима души при полицейска операция за установяване на нередовни таксита. При акцията са проверявани коли, оборудвани с касови апарати на фирми, за които има данни за укриване на данъци, съобщиха тогава от МВР. Операцията се проведе съвместно с представители на Икономическа полиция, НАП и ДАИ. Много вероятно е това да се случи и във Варна, ако полицията се разтърси, издават запознати. Те твърдят, че 95% от бранша работи в сивия сектор. Само преди година-две бирниците погнаха таксиджиите за кухи дружества по ЗЗД, укриващи данъци. Това накара шофьорите да излязат на протести срещу НАП.

Припомняме, че при спецакцията преди десетина дни в София бяха проверени 37 таксиметрови автомобила, като 17 от тях се оказали в нарушение. От колите са иззети касови апарати и счетоводни документи. Служители на Икономическа полиция разкрили схема за некоректно отчитане и избягване на плащането на данъчни задължения в големи размери. Полицаите констатирали, че 5 фирми използвали фалшиви документи. Участниците в схемата съставяли фалшиви договори за франчайзинг, за лизинг на автомобили, разрешителни за извършване на таксиметрова дейност и др., като чрез тях набирали и изпращали на работа шофьори в таксиметрова компания.

Във Варна съвместна операция не се е провеждала, каза шефът на ДАИ в морския град Коста Панайотов. Председателят на транспортния синдикат във Варна Димчо Иванов заяви, при евентуална акция във Варна също е вероятно да има арести, защото около 90% са в сивата икономика. Проблемите са много мащабни, добави Иванов. Преди Коледа се очаква провеждането на среща в София заради пределната възраст на жълтите автомобили. Чака се транспортното министерство да определи дата. На срещата ще присъстват представители на бранша от всички градове на страната, както и служители на финансовото министерство. По данни на синдикатите повече от 70% от такситата в страната няма да могат да извършват дейност, защото не отговарят на изискванията. Автомобилите са стигнали пределната възраст от 10 години и според закона нямат право да се движат по пътищата.

Черната статистика за Варна показва, че от над 1400 жълти коли ще отпаднат 800.

Според Димчо Иванов таксиметровите шофьори не можели да теглят кредити, за да си купят нови автомобили. Банките им режели мераците, защото масово не отговаряли на изискванията. Причината - фалшиви ООД-та. В схемата отново главна действаща роля играели ромите, на чиито имена били регистрирани фирмите превозвачи. Те съществували точно 1 година и след това се ликвидирали. На тяхно място се появявали нови фирми на имената на други роми. И така фирмата, която дължала хиляди за данъци и осигуровки, изчезвала. Схемата е от много години, като първоначално се регистрирали кухи ДЗЗД, а след това модата преминала към ООД.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: