Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна остава с две поликлиники?
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 05.03.2010Коментари (0)5152
© Varna24.bg
Две поликлиники ще останат във Варна, ако започне приватизация на дейностите в здравния сектор. Въпросът с преструктурирането им бе предмет на бурни дебати по време на вчерашното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет в града, на което участва и зам.здравният министър доц. д-р Тодорка Костадинова. Настоящите диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) трудно устоявали на конкуренцията на 71 частни медицински центъра в града, които постепенно приватизирали по-апетитните и добре платени медицински дейности от доболничната помощ. До този извод стигнаха общинските съветници от комисията, след като изслушаха анализа на главните асистенти от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет във Варна д-р Клара Докова и Любомира Коева. „При всички положения трябва да останат поне два общински диагностични центъра, на които общината може да разчита за провеждането на нейната политика и на заложените здравни програми", категоричен бе зам.-кметът на Варна доц. д-р Христо Бозов.

Разнищването на дейността на здравните заведения мина основно през икономическите им показатели. С най-добри резултати са ДКЦ І, ДКЦ ІV и ДКЦ V. Единствено в Курортна поликлиника разходите са по-големи от приходите, посочиха анализаторите. Задълженията на ДКЦ „Чайка" рязко скочили през последните 1-2 години и здравното заведение не смогвало да ги покрива.

Чухме много за икономическите дейности, но твърде малко за здравните показатели. Няма какво да се лъжем, част от дейностите, които се изпълняват в центровете, вече са приватизирани, казаха общинските съветници. Ако приходите на поликлиниките спаднат с още 10%, то ще трябва да търсим оздравителни варианти и ще е късно за намеса, допълни съветникът на „Отечество" Радослав Коев. „Въпросът е трябват ли ни ДКЦ-та и дали грижата за пациентите няма да се накърни, ако се закрият част от тях. Няма смисъл общината да налива пари в губещи дейности. В същото време сградите могат да се ползват по-рационално", каза общинският съветник от ГЕРБ доц. Константин Трошев. Съветниците така и не стигнаха до категорично решение и не стана ясно ще се закриват ли ДКЦ-та скоро, или не. Но се договориха с доц. Костадинова дебатът на тема здравеопазване да продължи в сферата на болничната помощ.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: