Варна отбеляза Деня на Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:27 / 09.05.2011
1233
С тържествено вдигнато знаме на Обединена Европа, Варна се включи в отбелязването на Деня на Европа. В отбелязването на този знаменателен ден се включиха много общественици, политици и обикновени жители на Варна. Пред общината духовия оркестър към Военноморските сили изпълниха химна на Европейския съюз.

Присъстващите коментираха, че вероятно много малко хора в Европа знаят, че на 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа". Основните ценности на Европейския съюз са мир и солидарност.

Събитията във Варна по повод Денят на Европа ще продължат с голям Гала концерт. Сценаристът и режисьорът Кузман Попов се е погрижил да поднесе на публиката една динамична сценична визия, с елегантни декори, ефектни костюми и най-обичаните творби от великите европейски композитори Бетовен, Верди, Пучини, Росини и др. Гала концертът ще започне с българска музика - «Ръченица» от Петко Стайнов, ще продължи с «Хора на евреите» от «Набуко» на Верди, ария на Бътерфлай и дует на Бътерфлай и Пинкертон от операта «Мадам Бътерфлай» на Пучини, Каватина на Фигаро и дует на Розина и Фигаро от «Севилският бръснар» на Росини, Хабанера, Циганска песен и куплети на Ескамилио от операта «Кармен» на Бизе и др. Кулминационният завършек ще дойде с "Ода на радостта" от знаменитата Девета симфония на Бетовен, която се превърна в Химн на Европейския съюз.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).