Варна отбеляза Деня на Независимостта с грандиозен военен спектакъл

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:20 / 22.09.2018
6730
Грандиозен военен спектакъл с над 300 участници в Аспаруховия парк на Варна по повод 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България и 140 години от създаването на българската армия, събра хиляди варненци, предаде репортер на Varna24.bg

Спектакълът е под надслов "Българската армия от Аспарух до наши дни".  Програмата стартира на поляната до Аспарухов вал с възстановки на 10 клуба от цялата страна, които показаха върховите моменти в историята ни и пресъздадоха  битки от Първото българско царство, Първа и Втора световна война и др.  

Военен хелкиоптер "Пантер" на ВМС извърши демонстрация по десаниране със спускане на парашутисти над парка. В нея се включиха около 20 военослужещи към флота. Малчуганите се снимаха за спомен с граничарско куче и "пробваха" помощната техниката на Военна полиция, известна като "пустинна котка". 

Организаторите бяха подготвили забавления не само за малките, но и за големите почитатели на историята. В демонстрациите имаше хвърляне на гранати и битка с автентични оръжия. Всеки имаше възможност да се докосне до картечници и мотори от времето на войните, като всички демонстрации бяха извършени на безопасно разстояние от публиката. 

В спектакълът бяха пресъздадени различни периоди от военната история на България в изпълнение на Прабългарска школа по оцеляване "Багатур", Група за историческа фул-контакт фехтовка "Барадж", Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", Сдружение "Клуб Миноносец "Дръзки", Първи ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ "Христо Ботев" гр.Кърджали, Регионалните клонове на Национално дружество "Традиция" - 8-ми Пехотен Приморски Полк Варна, Сдружение "Хайдути", Сдружение за исторически възстановки "Чигот" , Сдружение за исторически възстановки "Бран" и със специалното участие на вертолетна база "Чайка" и поделение 22580 -Тихина.  

Към тях се присъединиха представители на Пункт за базиране Варна към Военноморска база -Бургас, Регионална служба "Военна полиция" Варна, Граничен полицейски участък -Варна към Регионална дирекция "Гранична полиция" Бургас, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва -Варна, Клуб на подводничарите в Република България, Фондация "Въздигане' и "Исторически парк" Неофит Рилски, Клуб по конна езда "Фанагория".

Програма започна с изпълнение на чаровната малка Биляна Тодорова- едно от лицата на кампанията "С обич за децата, в памет на бащите герои". На сцената звучаха изпълнения на талантливите възпитаници на музикалните педагози Радослава Димова, Павлинка Тодорова, Мила Маврова, Кремена Матева, Недко Царев и Драгни Драгнев, деца от школите на Общински детски комплекс Варна с ръководител Ирена Станева, хор "Корали",гайдарски състав "Диньо Маринов".

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Варна, Областна дирекция на МВР Варна, ГПУ Варна към РД "Гранична полиция" Бургас, РС "Жандармерия",РС "Военна полиция" Варна и личното Благословение на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Организатори на проявата са комитет "22 септември" със съдействието на ВМС.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен
Това е изборът на Варна: Вижте името на новия рис в Зоологическат...
Отново! Огромен клон падна върху детска площадка във Варна
Синоптиците от НИМХ казаха дали ще става за плаж в неделя
Варненец е шампион на Международната олимпиада по информатика в Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).