Варна отново посреща Световния парламент на българите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:02 / 03.11.2012
522
Варна за четвърти път е домакин на редовната сесия на Световния парламент на българите, която ще се състои на 3 и 4 ноември в зала "Пленарна" на общината. За разлика от други години, когато форумът събираше наши сънародници от цял свят, този път поради икономическата криза в сесията ще участват около 200 българи от 28 страни. В рамките на двудневната сесия те ще дискутират въпроси и проблеми на българските общности.

В първия ден предстои да бъдат гласувани промени в ръководството на Световния парламент на българите. Досегашният председател Любомир Василев се оттегля по здравословни причини, а за неговия пост е предложен проф. Пламен Павлов. Неговата кандидатура е издигната от акад. Александър Чирков, председател на Асоциацията на българите по света. Днес ще бъдат изнесени и доклади на наши сънародници от различни точки по света, сред които Канада, Унгария, Швеция, Македония, Татарстан, Западните покрайнини и др.

Във втория ден Световният парламент ще направи обръщение към управляващите за възстановяване на българското гражданство на българите от Република Македония, Егейска Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, придобито през 1941 г. и незаконно отнето през 1945 и 1952 г. Делегатите ще поискат също да се увеличи приемът и да се осигурят 1000 стипендии на българчета от Македония, Западните покрайнини, Молдова и Украйна за обучение в страната ни.

Световният парламент на българите ще отправи призив до властите ни за откриване на бългаски колежи в Гърция, Албания, Косово, Испания и САЩ. Ще бъде приета и декларация относно враждебното отношение на правителството в Скопие към България.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).